Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

ALS en slikproblemen

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte dat ontstaat in de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze zenuwaandoening zorgt dat de spieren onvoldoende functioneren. Dit komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam afsterven. De signalen vanuit de hersenen komen daardoor niet meer aan bij de spieren. Daardoor kunnen ook geen spierbewegingen op gang komen.

Door de verminderde werking van de spieren in het keelgebied, ontstaat er na verloop van tijd een probleem met het slikken. Eten en drinken op de gebruikelijke manier is hierdoor niet meer vanzelfsprekend. De kauw- en slikproblemen bij ALS kunnen zich in de loop van het proces verergeren.

ALS en voeding

Aanpassingen zijn vooral mogelijk in de samenstelling en de bereidingswijze van het voedsel. In een beginnend stadium van kauw- of slikklachten kan er zachte voeding worden gebruikt. Hierbij wordt er nog zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van de kauwspieren. Wanneer dit moeizamer gaat, kan de voeding gepureerd of gemalen worden. Later kan het zijn dat er vloeibare voeding of drinkvoeding nodig is.

Slikproblemen kunnen leiden tot uitdroging, ondervoeding en obstipatie. Daarbij kunt u ook last hebben van te veel of te weinig speeksel. Daarnaast kan een slikprobleem leiden tot een longontsteking omdat eten of drinken in de longen terecht kan komen in plaats van in de maag. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding voldoende energie en eiwitten bevatten om gewichtsverlies en ondervoeding tegen te gaan.

Hulp bij voeding

Voor tips om het eten zo veilig mogelijk te laten verlopen, kunt u terecht bij een logopedist. Een diëtist kan uw tips en advies geven over het aanpassen van uw maaltijden zodat u voldoende voedingswaarden binnenkrijgt en aansterkt. Eten en drinken kost meer moeite door achteruitgang van de tong- en kauwspieren. Maaltijden duren vaak langer en voldoende rust tijdens het eten is van belang. Wanneer de arm- of handfunctie is beperkt, kan ook hier extra hulp voor nodig zijn.