Energieverrijkt dieet

Energieverrijkt dieet

Energieverrijkt dieet

Een energieverrijkt dieet zorgt voor meer energie voor het lichaam. Wanneer er minder energie binnenkomt dan het lichaam nodig heeft, dan valt u af. Tijdens ongewenst gewichtsverlies worden ook lichaamseiwitten afgebroken. Hierdoor kan bijvoorbeeld uw spiermassa afnemen. Energierijke voeding zorgt voor een goed herstel en het tegengaan van ondervoeding, bijvoorbeeld voor ouderen of na een ziekte. Energierijk voedsel zijn bijvoorbeeld volle producten zoals kwark, yoghurt, pudding, vla of melk. Daarnaast kunt u ongeklopte slagroom of zure room aan maaltijden toevoegen. Een andere tip is om royaal margarine te gebruiken of boter toe te voegen aan de groenten, puree, soep of saus. Kies voor vettere vlees- en vissoorten of gefrituurd eten. U kunt ook dubbel beleg op brood gebruiken zoals paté, salami, kaas, maar bijvoorbeeld ook chocoladepasta of pindakaas.

Gewichtsverlies

In bijna alle voedingsmiddelen die u eet zitten kilocalorieën. Deze voedingsmiddelen leveren energie aan je lichaam. Energie is nodig voor alles wat er in het lichaam gebeurt zoals de spijsvertering, ademhaling, kloppen van de hart en het op temperatuur houden van het lichaam.

Wanneer er te weinig energieleverende voedingsmiddelen het lichaam binnenkomen, valt u af. Het lichaam breekt dan het vet- en spierweefsel af, om toch voldoende energie binnen te krijgen. Bij ondergewicht verslechtert de conditie waardoor u vermoeid kunt raken en zich slap kunt gaan voelen. Bovendien is het nadelig voor het herstel na een operatie of ziekte. Extra eiwit en energierijk voedsel kunnen een positieve bijdrage leveren aan uw conditie en gewicht. Dat wil zeggen dat ook het lichaamsgewicht over het algemeen langzaam stijgt.

Energieverrijkte voeding

Energieverrijkte voeding kan ook bestaan uit voeding met een aangepaste consistentie. Fijnproevers bestaat uit voeding met een zachte consistentie, dat verrijkt is met energie en eiwitten. Deze voeding kan worden gebruikt bij een ziekte of ondervoeding. Energierijke voeding kan ook voor ouderen gelden.