Goede voeding tijdens IC-opname

Goede voeding tijdens IC-opname

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Goede voeding tijdens IC-opname

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Goede voeding tijdens IC-opname

Arthur van Zanten, intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoeker naar de effecten van voeding tijdens en na IC-opname, verteld dat voeding tijdens én na IC-opname belangrijk is. Dit is met name bij patiënten die lang op de IC liggen, en geldt ook voor coronapatiënten. Steeds meer onderzoeken laten zien dat voeding een grote rol bij het herstel speelt.

Aandacht voor voeding tot minstens een jaar na IC-opname
Voldoende aandacht voor voeding begint tijdens de acute ziekte en duurt voort tot meer dan een jaar na IC-opname. IC-patiënten hebben voor de IC-opname, vanwege de ziekte, vaak al (te) weinig gegeten, waardoor tekorten ontstaan. Mede daardoor zijn voldoende eiwitten, vitamines en sporenelementen essentieel. Doordat reuk- en smaakverlies ook een veel voorkomend symptoom bij Covid-19 patiënten is (meer informatie: Smaakverlies bij corona), is de aandacht voor voeding extra belangrijk. Coronapatiënten hebben na ontslag van het ziekenhuis, een lange herstelperiode thuis, in een verpleeghuis, of in een revalidatiecentrum. Juist in deze herstelperiode is de eiwit en energie behoefte verhoogd, en is langdurige aandacht voor voeding en bewegen essentieel.

Fijnproevers
De producten van Fijnproevers zijn energie- en eiwit verrijkt. Doordat de producten verkrijgbaar zijn in zowel zorginstellingen, als bij u thuis, zijn de producten een uitstekende aanvulling op uw huidige voedingspatroon. De producten kunnen zowel als tussendoortje, of als (aanvulling op de) maaltijd worden gebruikt.

Bent u benieuwd geworden naar het hele artikel van Arthur van Zanten? Bekijk deze hier op de pagina van Alliantie voeding in de zorg.

Afbeelding: www.alliantievoeding.nl (Arthur van Zanten)