Het verhaal van Fijnproevers

Het verhaal van Fijnproevers

1990

Miriam, oprichtster van Fijnproevers, heeft al van jongs af aan een passie voor koken. De eerste technieken leerde zij op de hotelschool SKB in Eindhoven.

Tijdens deze vijfjarige opleiding werd ze, samen met haar vriendin Yvonne uit Hulsel, geselecteerd voor een internationale kookwedstrijd bij MECC in Maastricht.

Helaas wisten de dames geen prijs mee naar huis te nemen. Hierdoor was Miriam nog gedrevener voor wat de toekomst te bieden had!

Yvonne en Miriam kookwedstrijd
Miriam in bediening opleiding SKB

1991

Op 17-jarige leeftijd was Miriam werkzaam bij Frans georiënteerde restaurants en hotels. Hier werd de basis gelegd voor de ervaring, de kennis en de voorliefde voor het werken met natuurlijke ingrediënten en speciale texturen en smaken.

1992

Miriam wilde ook graag nog de fijne kneepjes van het patisserie-vak onder de knie krijgen. Hiervoor is ze een extra opleiding gaan volgen in België. Hier leerde ze meer over patisserie, chocolaterie, het verwerken van marsepein en het bereiden van ijs. Miriam was zoals altijd gedreven om alle disciplines zo goed mogelijk te beheersen!

Miriam patissier school België
Miriam van der Loo Nederlands Kampioen Patissier 1994

1994

Met onder andere het diploma uit België op zak, werd Miriam geselecteerd om Zuid- Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Gouden Garde wedstrijd voor de Nederlandse Patisserie.

Hier heeft Miriam in 1994 de prijs in ontvangst mogen nemen van Nederlands Kampioene Patisserie! Nog nooit eerder had een meisje uit het zuiden van het land deze prijs gewonnen.

1994

In 1994 is Miriam getrouwd met Adrie van der Loo. De favoriete hobby was om samen door heel Europa bijzondere patisserie te “scoren”.

Adrie had ook al enige horeca ervaring opgedaan door het werk in verschillende kroegen in de Kempen. Daarnaast leerde Adrie thuis al van jongs af aan hoe gerechten op de bourgondische wijze werden bereid en gewaardeerd. Later is Adrie afgestudeerd als wijn-spijsspecialist, ofwel gastronoom, aan de Academie voor Gastronomie in Hoog-Soeren. Een opleiding met vakken als wijn-spijsadviezen, keukentechniek en communicatie.

Miriam en Adrie van der Loo 1998
Miriam voor Koninklijk huis

1997

Miriam is rond 1997 gaan werken bij Patisserie de Rouw onder leiding van Arthur en Doris in Vught. In deze top patisserie werkten ze met het hele team iedere dag aan kwalitatief, hoogwaardig vakmanschap. Hierbij heeft Miriam ook meegewerkt aan taarten en gebak voor het Koninklijk Huis.

1998

Toen Miriam en Adrie 24 jaar jong waren, besloten ze er ruimte was voor verandering bij de Brabantse eetgelegenheden. Samen zijn ze het restaurant de Zoete Inval, in Eersel, begonnen in 1998.

De Zoete Inval werd een restaurant waar er werd gekookt volgens de werkwijzen die waren aangeleerd. De natuurlijke en pure ingrediënten zitten in het DNA. Daarnaast kwamen ook mensen met bijvoorbeeld een gluten intolerantie eten. Miriam en Adrie zijn zich vervolgens gaan specialiseren op verschillende intoleranties, allergieën en andere dieetwensen.

Restaurant de Zoete Inval Eersel 1998
Dressings 2005 - ontstaan Smaakgeheimen

2005

Alles werd zelf gemaakt in het restaurant. De dips, dressings en chutneys werden weggegeven in bakjes aan de gasten. Recepten werden op een bierviltje geschreven zodat mensen thuis ook aan de slag gingen.

Er kwam steeds meer vraag naar de producten en op deze manier is het bedrijf Smaakgeheimen ontstaan.

2012

Naast Smaakgeheimen was er nog een andere passie ontstaan: koken voor mensen voor wie eten niet vanzelfsprekend is! Vroeger in het restaurant kookte Miriam al vaak voor deze mensen. Het was haar passie om deze mensen toch weer een eetbeleving te geven.

Vanaf 2012 leverde Smaakgeheimen al dressings en chutneys aan het Máxima Medisch Centrum. Hier had Miriam een gesprek met chef-kok Maurice Saive. Tijdens het gesprek kwam ook de problematiek over patiënten met kauw- & slikproblemen ter sprake. Door een operatie, kanker of ouderdom kunnen patiënten geen gewone maaltijden nuttigen. Voor hun voeding zijn ze aangewezen op zoete drinkvoeding, die veelal elke dag gebruikt wordt en gaat tegenstaan door de hoeveelheid. Ondervoeding ligt daardoor op de loer. Vanuit deze gedachte is de ontwikkeling en het concept voor Fijnproevers ontstaan: hartige, smaakvolle, energie- & eiwitverrijkte eetmomenten.

Fijnproevers ontstaan 2012- hartige voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen
Teamfoto Fijnproevers & Smaakgeheimen

2013

Het team van Fijnproevers werd al snel groter! Er kwam een collega als aanspreekpunt voor zorginstellingen en organisaties en daarnaast werd de kwaliteit gewaarborgd door de kwaliteitsmanager van Smaakgeheimen. Op deze manier werd en wordt nog steeds de kwaliteit en certificering (FSSC 22000 & glutenvrij) gewaarborgd. Proeverijen en presentaties worden verzorgd door het team.

2014

In 2014 won Fijnproevers de Herman Wijffels innovatieprijs! Met deze prijs werd de innovatie erkend en daarnaast ook de maatschappelijke impact van Fijnproevers.

Herman Wijffels Innovatieprijs 2014. Foto Marco De Swart
Smoothie op lepel - consistentie en amylase

2016

De producten van Fijnproevers hebben een zachte en fijne consistentie. Het gehele assortiment is volgens de IDDSI-norm (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) getest en hiermee is de consistentie per productgroep vastgesteld. Dit is om allemaal dezelfde taal te spreken over aangepaste voedingsconsistenties en verdikte vloeistoffen voor mensen met kauw- & slikproblemen.

Daarnaast zijn de producten van Fijnproevers ook amylase resistent. Dat betekent dat de producten geen vocht loslaten in de mond en de kans op verslikken wordt tegengegaan.

2018

Onze medewerkers hebben de passie om de smakelijkste en beste voeding te maken voor mensen met kauw- en slikproblemen. De koks Lars en Dennis, die werkzaam waren in het restaurant van Adrie en Miriam, werken ook nu in het team van Fijnproevers. Samen met de rest van het team werken ze elke dag aan de kwaliteit, de juiste consistentie, passende voedingswaarden en lekkere en variërende smaken.

Chefs zoete inval werkzaam fijnproevers en smaakgeheimen
Fijnproevers assortiment sfeerfoto - webshop

2019

Fijnproevers wordt geleverd aan zorginstellingen, ziekenhuizen en andere zorggroepen. Daarnaast is Fijnproevers ook beschikbaar voor particulieren. Het gehele assortiment is te bestellen via de webshop op de website.