Goede voeding in de zorg
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en maar liefst 70 andere partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg, onderteken het Nationaal Preventieakkoord (NPA). Een belangrijk onderdeel van dit akkoord? Goede voeding in de zorg. Het project “Goede Zorg Proef Je” zet zich hier actief voor in, met steun van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, het Voedingscentrum, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Stuurgroep Ondervoeding.
Toenemende aandacht voor gezonde voeding in ziekenhuizen
Een enquête van de Alliantie Voeding in de Zorg laat zien dat er in Nederlandse ziekenhuizen steeds meer wordt gedaan om patiënten, medewerkers en bezoekers een gezonder voedingsaanbod te bieden. Ruim 90% van de ondervraagde ziekenhuizen hanteert bijvoorbeeld richtlijnen die ondervoeding helpen voorkomen, waaronder energie- en eiwitverrijkte maaltijden of producten met een lager natrium- en vochtgehalte.
Opvallende uitkomst: bijna alle ziekenhuislocaties betrekken niet alleen diëtisten en facilitaire diensten, maar ook steeds vaker koks en cateraars bij het opstellen van een gezond voedingsaanbod. Deze multidisciplinaire samenwerking is cruciaal om voeding te ontwikkelen die lekker, voedzaam én veilig is, zeker voor mensen met een risico op ondervoeding.
Fijnproevers sluit aan bij deze beweging
Bij Fijnproevers sluiten we naadloos aan op deze verschuiving: onze hartige en eiwitverrijkte producten zijn speciaal ontwikkeld om ondervoeding en ongewenst gewichtsverlies tegen te gaan. Ze hebben een zachte, smeuïge structuur, wat eten ook veiliger en prettiger maakt voor mensen met kauw- of slikproblemen.
Breed inzetbaar
- Onderdeel van een maaltijd: Voeg onze soepen, mousses of purees gemakkelijk toe aan het menu.
- Tussendoortje of snack: Ook tussen de maaltijden door kunnen patiënten, medewerkers of bezoekers een voedingsboost gebruiken.
Zo dragen we graag bij aan de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: eetplezier en goede voeding binnen handbereik voor iedereen, ook in de zorg.
Goede Zorg Proef Je: mobiliseren en faciliteren
“Goede Zorg Proef Je” (GZPJ) is in het leven geroepen om ziekenhuizen te helpen hun voedingsaanbod te verbeteren. Er zijn vijf werkgroepen actief, ieder met een eigen focus: diëtisten, personeelsrestaurant, bezoekers, patiënten en een overkoepelende projectgroep. Samen ontwikkelen ze tools en stappenplannen om gezonde voeding de standaard te maken. En dat niet alleen voor patiënten, maar ook voor medewerkers en bezoekers, zodat het hele zorgsysteem gezonder wordt.
Een paar highlights:
- Richtlijnen voor tussendoortjes: In 92% van de ziekenhuislocaties gelden duidelijke regels voor de voedingswaarde van snacks en tussendoortjes.
- Visie op een gezond voedingsaanbod: 90% van de deelnemende ziekenhuizen geeft aan een uitgesproken visie te hebben rond gezonde voeding voor patiënten.
- Samenwerking met cateraars: Door gezamenlijk te werken aan een assortiment volgens de Richtlijnen Goede Voeding, ontstaat een aanbod dat beter aansluit op de behoeften van alle betrokkenen.
Samen vooruitkijken
De focus op gezonde voeding bij patiënten is al sterk aanwezig, maar voor medewerkers en bezoekers mag het volgens de Alliantie Voeding in de Zorg nóg beter. Dat vraagt om multidisciplinaire samenwerking: zorgverleners, diëtisten, facilitaire teams, cateraars en leveranciers moeten de handen ineen slaan om een voedingsaanbod te realiseren dat echt aansluit bij de wensen en noden van elke groep.
Fijnproevers ziet hierin een mooie kans: we werken graag samen met instellingen en cateraars om hartige, eiwitverrijkte alternatieven te bieden die ondervoeding voorkomen en tegelijkertijd zorgen voor meer plezier en variatie aan tafel. Zo maken we samen gezonde keuzes makkelijker en toegankelijker.
Meer informatie
Wil je meer weten over het project Goede Zorg Proef Je? Bekijk deze pagina van Alliantie Voeding in de Zorg voor meer informatie en updates.
Heb je vragen of wil je weten hoe Fijnproevers kan aansluiten bij de voedingsvisie in jouw instelling? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we voor lekker en verantwoord eten, passend bij de ambities van het Nationaal Preventieakkoord.
