Amylase

Amylase

Amylase

Eten bij kauw- en slikproblemen is vaak lastig en complex. Het is van belang dat de voeding niet reageert met het speeksel (met daarin het amylase-enzym) in de mond. Dat wil zeggen dat de voeding ‘amylase resistent’ behoort te zijn. Dit voorkomt dat vocht wordt gescheiden van de drogere stof. Op deze manier heeft het speeksel geen invloed op de consistentie of structuur van de voeding. Eventuele structuurveranderingen kunnen het slikken bemoeilijken en het vocht kan in de longen komen. Daarbij ontstaat het risico op verslikking en bijbehorende complicaties (longontsteking).

Amylase enzym

Speeksel vermakkelijkt het kauwen, waarbij het verteringsproces al in de mond op gang komt met onder andere het enzym alpha-amylase. Amylase is een enzym en komt voor in speeksel. Dit enzym is een eiwit en wordt geproduceerd in de alvleesklier en in de speekselklieren. De functie van het enzym is om stoffen te splitsen met behulp van water, waardoor molecuulketens breken en uiteenvallen in maltose en glucose (suikers).

Fijnproevers

Het gehele assortiment van Fijnproevers is amylase resistent. Dat betekent dat de producten geen vocht loslaten in de mond waardoor verslikken wordt voorkomen. Mocht u nog vragen hebben over de consistentie of voeding van Fijnproevers, neem dan even contact op en we leggen het u graag uit.