Symptomen

Symptomen

Symptomen bij slikproblemen

Slikproblemen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Hieronder staan een aantal symptomen waaraan slik- en/of kauwproblemen te herkennen zijn. Klik op de link om meer te lezen over een bepaald symptoom.

Als eten, drinken of speeksel in uw luchtpijp terechtkomt in plaats van uw slokdarm, dan is er sprake van een verslikking. Normaal gesproken komt er dan een hoestbui zodat het weer uit de luchtpijp verdwijnt. Als u zich vaak verslikt, kunt u een longontsteking krijgen.

Het kan zijn dat u vaak moet hoesten, kuchen of uw keel moet schrapen na het eten en slikken. Hoesten na het slikken is het meest voorkomend symptoom. Eten of drinken belandt in de luchtpijp in plaats van in de slokdarm.

Het is een erg vervelend gevoel wanneer eten blijft hangen in de keel of slokdarm. Neem de tijd voor het eten en drinken en zorg voor een goede houding. Zit bij voorkeur rechtop in een stoel en aan tafel.

Het kan gebeuren dat er zich eten in de luchtpijp bevindt. Hierdoor kunt u zich verslikken waardoor het eten ook naar de longen kan gaan. Belangrijk is om vooral zachte en smeuïge voeding te gebruiken en taaie producten te vermijden.

Wanneer u moeite ervaart met het kauwen van harde voeding of met het afhappen van een lepel dan wordt er vaak aangepaste voeding voorgeschreven. Dit kan gemalen of gepureerde voeding zijn, maar bijvoorbeeld ook zachte fingerfood.

Andere symptomen van verslikking kunnen ook zijn dat u weinig tot geen eetlust (meer) heeft of dat deze flink verminderd is. Door herkenbare en rijke smaken kunt u vaak de eetlust weer opwekken.

Wanneer u moeite heeft met slikken, kunt u ook pijn ervaren in de keel. Diëtisten kunnen u hierbij helpen om tot een dieet te komen waarbij u minder last heeft van een zere keel.

Een ander symptoom is een brok in de keel. Het kan ook zijn dat u hierbij last hebt van boeren. Hierbij komt ook kijken dat het lastig is om de slikbeweging in gang te zetten of om het voedsel richting de keelholte te transporteren.