Voeding bij slikproblemen

Voeding bij slikproblemen

Voeding bij slikproblemen

Kauw- en slikproblemen zijn er in verschillende vormen en met verschillende oorzaken. Op lange termijn is vaak aangepaste voeding bij slikproblemen vereist. Het is lastig om over te schakelen naar een andere manier van eten, maar vaak is het noodzakelijk. Hierbij kan er sprake zijn van gepureerde of gemalen voeding of drinkvoeding. Echter vindt niet iedereen dit even prettig.

Fijnproevers biedt verschillende soorten voeding bij slikproblemen met een fijne en zachte consistentie op basis van een soort mousse. Deze mousse smelt op de tong en is aangenaam om te slikken. Naast de fijne consistentie, is er een breed en gevarieerd aanbod van hartige en zoete smaken. De producten bestaan uit smoothies, warme soepen, tussendoortjes, snacks, desserts en complete menu’s.

Hulp bij aangepaste voeding

Het is van belang om voor voeding bij slikproblemen uw begeleidende arts, diëtist of logopedist te raadplegen. Dit is ook het geval wanneer u in behandeling bent en de situatie verbeterd of verslechterd. Hierdoor kan er overgestapt worden op een ander voedingsadvies. Voor meer informatie over Fijnproevers kunt u contact met ons opnemen of uw diëtist vragen naar de best passende producten in verband met de voedingswaarden.

Aangepaste voeding

Zachte, gemalen of vloeibare voeding bevat over het algemeen minder energie, eiwitten en andere voedingsstoffen dan gewone voeding. Op deze manier is het risico hoger op gewichtsverlies. Om toch op gewicht te blijven kan er gekozen worden voor volle producten zoals yoghurt of vla. U kunt ook voedsel verdikken door gebruik te maken van room of crème fraîche om het energiegehalte in de maaltijd te verhogen. De zachte of gemalen voeding is vaak flauwer van smaak en zorgt voor een weeïg gevoel. Ook bevat het minder smaken dan een normale maaltijd en de voedingsstoffen bevinden zich op een lager niveau. Een vloeibare maaltijd is minder herkenbaar en minder aantrekkelijk. Dit kan worden tegengegaan door verschillende kleuren te gebruiken en meer kruiden te gebruiken.