Kauw- en slikproblematiek

Kauw- en slikproblematiek

Dysphagia (dysfagie)

De betekenis van Dysphagia, ofwel dysfagie, is een medische benaming voor slikproblemen. Dit wil zeggen dat het meer moeite kost dan normaal om voedsel van de mond naar de maag te brengen. Slikken is een complex proces waarbij verschillende zenuwen en spieren worden gebruikt. Dysfagie of slikproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan na beschadiging van de spieren of zenuwen.

Het slikproces begint met het nuttigen van eten of drinken. Vervolgens wordt het kauwen in gang gezet. Daarna duwt de tong het voedsel richting de keelholte. Het gehemelte trekt omhoog en sluit de neusholte af. Het strottenklepje kantelt en deze sluit de luchtpijp af. Tot slot komt het eten of drinken in de slokdarm terecht. Een “defect” in enkele spieren of zenuwen verstoort dit proces en hierdoor ontstaan de slikklachten. Wanneer er eten of drinken in de keel blijft steken, moet u automatisch hoesten of kuchen. Het kan ook zijn dat er speeksel uit de mond loopt.

Slikproblemen en slikklachten

Slikproblemen kunnen ontstaan door neurologische aandoeningen zoals ALS, MS, de ziekte van Parkinson of een beroerte. De slikklachten kunnen zich ook voordoen door slokdarmaandoeningen, tumoren in de mond of keel, andere aandoeningen, of ouderdom. Moeilijk slikken, pijn in slokdarm, moeite met kauwen en verslikken zijn de meest voorkomende symptomen.

Gevolgen van slikproblemen

Slikproblemen kunnen verschillende gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal, op de korte en lange termijn. Moeite met slikken kan ook sociale gevolgen hebben. Dit betekent dat eten ongemak geeft, het plezier in eten afneemt en de zelfverzekerdheid vermindert. Dit kan in het dagelijks leven voorkomen, maar natuurlijk ook bij speciale gelegenheden, zoals bij een verjaardag van een familielid of tijdens het eten in een restaurant. Een diëtist of logopedist kan u helpen met de kans op het verslikken te verkleinen, de vochtinname te verbeteren, een voedingsadvies op te stellen en het plezier terug te brengen in eten en drinken. Ook Fijnproevers kan u helpen met het genot van eten door de verschillende producten met een fijne consistentie, hoge voedingswaarden en door de smakelijke variatie.