Nieuws

Fijnproevers IDDSI-maaltijden: eiwitverrijkte voeding voor mensen met kauw-, slik- en eetlustproblemen.

Het belang van goede voeding na IC-opname

28 april 2020 - Fijnproevers

Arthur van Zanten, intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, is een vooraanstaand onderzoeker naar de effecten van voeding tijdens en na IC-opname. Zijn inzichten benadrukken hoe cruciaal het is om al vanaf de eerste dag op de Intensive Care op voeding te letten, zeker voor patiënten met een langdurig IC-verblijf. Dit geldt in het bijzonder voor Covid-19-patiënten, bij wie het herstel vaak lang duurt en reuk- of smaakverlies regelmatig voorkomt.

Belang van Voeding tot Lang na de IC-opname

Uit onderzoek blijkt dat IC-patiënten, vaak verzwakt door hun ziekte, vóór de opname al (te) weinig hebben gegeten. Tijdens de IC-fase neemt de spiermassa verder af en ontstaan er tekorten aan eiwitten, vitamines en sporenelementen. Van Zanten benadrukt daarom het volgende:

  1. Aandacht vanaf de start
    Voeding begint al tijdens de acute fase op de IC. Op tijd eiwitrijk en energierijk voeren, helpt de patiënt beter op de been te blijven.

  2. Langdurig vervolg
    Zelfs na ontslag uit het ziekenhuis is er tot wel een jaar extra aandacht nodig voor voeding én beweging. Veel ex-IC-patiënten hebben te maken met verminderde eetlust, reuk- en smaakverlies (bij Covid-19), of slechte conditie.

  3. Hoog eiwit- en energiegehalte
    In de herstelperiode thuis, in een verpleeghuis of revalidatiecentrum is de behoefte aan eiwitten en calorieën sterk verhoogd. Zonder goede voeding, kunnen patiënten niet optimaal herstellen.

Fijnproevers: Ondersteuning bij Thuisherstel

De producten van Fijnproevers zijn speciaal ontwikkeld met het oog op hoog eiwit- en energiegehalte. Daarnaast hebben ze een zachte structuur die mensen met kauw- en slikproblemen (bijvoorbeeld na langdurige beademing) helpt om toch comfortabel te eten. Omdat onze producten beschikbaar zijn in zowel zorginstellingen als voor thuisgebruik, biedt Fijnproevers een doorlopende oplossing:

  • Als tussendoortje: Denk aan smoothies of kleine snacks met extra eiwitten en calorieën.

  • Als volwaardige maaltijd: Onze soepen, mousses of complete menu’s vullen de dagelijkse voeding perfect aan, vooral als de eetlust is afgenomen.

  • Eenvoudige bereiding: Met minimale inspanning toch een betrouwbare en voedzame maaltijd op tafel.

Meer weten?

Ben je benieuwd geworden naar de visie van Arthur van Zanten op voeding en herstel? Lees hier het volledige artikel op de website van de Alliantie Voeding in de Zorg. Daar vind je meer informatie over hoe een goed dieet niet alleen in het ziekenhuis, maar ook nog lang daarna kan bijdragen aan een sneller en beter herstel.

Heb je vragen over hoe Fijnproevers aansluit op dit advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk ons assortiment. Samen zorgen we ervoor dat een eiwitrijke en comfortabele maaltijd voor iedereen bereikbaar is—ook na een intensieve periode op de IC.

Het belang van goede voeding na IC-opname
040-2040125