Nieuws

Fijnproevers IDDSI-maaltijden: eiwitverrijkte voeding voor mensen met kauw-, slik- en eetlustproblemen.

Ondervoeding bij Corona: waarom goede voeding cruciaal is voor herstel

28 april 2020 - Fijnproevers

Veel mensen kampen na een Covid-19-infectie met restklachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, en soms een sterk verminderde eetlust. Een van de risico’s die al snel op de loer ligt, is ondervoeding. Wanneer je lichaam vecht tegen een virus – of aan het herstellen is van een langdurig ziekbed – heeft het juist méér bouwstoffen nodig. In deze blog lees je meer over hoe ondervoeding bij corona kan ontstaan, welke gevolgen het heeft, en hoe je met onder andere Fijnproevers de kans op ondervoeding kunt verminderen.

Hoe ontstaat ondervoeding bij corona?

  1. Minder eetlust
    Als je bij corona last hebt van reuk- en smaakverlies, benauwdheid of vermoeidheid, is de motivatie om te eten vaak laag.

  2. Extra energieverbruik
    Het lichaam verbruikt mogelijk meer calorieën doordat het vecht tegen het virus of omdat de ademhaling zwaarder gaat.

  3. Problemen met slikken of kauwen
    Langdurige beademing of algehele spierzwakte kunnen slikspieren aantasten, wat eten moeizaam maakt.

  4. Gebrek aan smaakbeleving
    Wie niets proeft, mist een belangrijk deel van het eetplezier. Dat kan leiden tot nóg minder voedselinname.

Dit samenspel van factoren kan ertoe leiden dat je ongemerkt té weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor de conditie verslechtert.

Zorgprofessional overhandigt een Fijnproevers-maaltijd aan een COVID-19-patiënt in revalidatie.

Gevolgen van ondervoeding

  • Verlies van spiermassa en kracht
    Je voelt je sneller moe, hebt minder weerstand en herstelt langzamer.

  • Langzamer herstel na ziekbed
    Weefsels en cellen krijgen niet de eiwitten en energie die ze nodig hebben.

  • Verhoogd risico op complicaties
    Een zwakker lichaam is vatbaarder voor andere infecties en problemen.

  • Minder kwaliteit van leven
    Een gebrek aan energie en spierkracht kan dagelijkse activiteiten en sociale momenten beperken.

Tips om ondervoeding bij corona te voorkomen

  1. Verdeel de eetmomenten
    In plaats van drie grote maaltijden kun je bijvoorbeeld zes kleinere porties per dag eten. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van de energie-inname.

  2. Eiwit- en energierijk dieet
    Kies bewust voor producten die meer eiwitten en calorieën bevatten, zoals volle zuivelproducten of speciale eiwitrijke supplementen.

  3. Extra aandacht aan consistentie
    Heb je slik- of kauwproblemen? Dan is het slim om over te stappen op zachte, gemalen of gepureerde maaltijden, zodat elke hap zonder onnodige moeite naar binnen gaat.

  4. Maak eten aantrekkelijk
    Verlies van geur en smaak is veelvoorkomend. Probeer te variëren met temperatuur, textuur, en presenteer je eten op een mooie manier. Een diëtist kan hierbij adviseren.

  5. Zoek professionele hulp
    Raadpleeg een diëtist voor een persoonlijk voedingsplan en vraag waar nodig een logopedist om te helpen met sliktechnieken.

Diëtist werkt samen met fysiotherapeut en logopedist in COVID-19-herstelteam.​

Hoe Fijnproevers kan ondersteunen

Fijnproevers ontwikkelt maaltijden die speciaal zijn afgestemd op mensen met kauw-, slik- en eetlustproblemen. Onze eiwit- en energieverrijkte producten passen perfect in een dieet dat is gericht op het voorkomen van ondervoeding, vooral na of tijdens een coronabesmetting:

  • Zachte structuur (IDDSI-niveaus 3 & 4): Maak je minder zorgen over verslikken en geniet weer van een veilige maaltijd.

  • Eiwit- en energierijke opties: Elke hap telt extra mee, wat helpt om spiermassa en gewicht te behouden of te herstellen.

  • Variatie in hartige en zoete smaken: Van soepen en smoothies tot desserts, zodat eten geen eentonige opgave wordt.

  • Gebruiksgemak: Onze maaltijden zijn kant-en-klaar en in de vriezer te bewaren, waardoor je altijd een voedzame optie bij de hand hebt.

IDDSI Level 4 maaltijd met volle smaak.

Conclusie

Ondervoeding bij corona is een reëel gevaar, zeker als je kampt met een verminderde eetlust of kauw- en slikproblemen. Door te kiezen voor eiwit- en energierijke voeding, de eetmomenten beter te verdelen en eventueel over te stappen op zachte, gemalen of gepureerde maaltijden, kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende bouwstoffen binnenkrijgt. Fijnproevers ondersteunt je hierbij met producten die veilig, voedzaam én smaakvol zijn. Zo geef je je lichaam wat het nodig heeft om sterk te blijven – of weer te worden – na een periode van ziekte.

Heb je vragen of wil je weten welke producten het beste bij jouw situatie passen? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we voor een smakelijke, eiwitrijke en bovenal veilige eetervaring.

040-2040125