Nieuws

Fijnproevers IDDSI-maaltijden: eiwitverrijkte voeding voor mensen met kauw-, slik- en eetlustproblemen.

Fijnproevers in Podcast: Goede Voeding in de Zorg

2 juni 2020 - Fijnproevers

Op donderdag 20 februari vond het derde seminar “Goede Voeding in de Zorg” plaats in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit seminar, georganiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en ziekenhuis Gelderse Vallei, richtte zich op een gezamenlijk doel: samenwerking bevorderen om een gezond en eiwitrijk voedingsaanbod in de zorg te realiseren. Managers van facilitaire diensten, diëtisten, medisch specialisten, cateraars en andere zorgprofessionals kwamen samen om ervaringen te delen en nieuwe ideeën uit te wisselen.

Focus op preventie en herstel

Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei, benadrukte hoe belangrijk het is om patiënten te helpen met eiwitrijke voeding. Volgens haar herstellen patiënten sneller en voelen ze zich beter wanneer het eten voldoende voedingsstoffen bevat. Het ziekenhuis besteedt dan ook al ruim 12,5 jaar veel aandacht aan preventie door middel van gezonde voeding, beweging en slaap.

Wij van Fijnproevers bij het seminar

Ook wij van Fijnproevers waren aanwezig op het seminar om onze visie te delen op aangepaste voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen (dysfagie). In veel ziekenhuizen en zorginstellingen staat het ondersteunen van deze doelgroep hoog op de agenda, maar de uitdaging is dat meerdere afdelingen en partijen zich hiermee bezighouden. Wij geloven dat het creëren van meer “eigenaarschap” binnen een organisatie kan helpen om sneller en effectiever maatregelen te nemen.

“Wij maken specifieke, aangepaste voeding voor mensen met dysfagie. In diverse ziekenhuizen en zorginstellingen zien we dat er enorme bereidheid is om nieuwe producten te proberen die écht aansluiten op de behoeften van deze groeiende doelgroep. Tegelijkertijd merken we dat er vaak veel vergaderd wordt, terwijl concrete actie soms uitblijft. Ons doel is dan ook om te blijven doorontwikkelen en de zorg te ondersteunen met innovatieve, veilige en smaakvolle voedingsoplossingen.”

Innovatie en samenwerking

Tijdens het seminar kwamen ook andere leveranciers en ziekenhuizen aan het woord. Zij deelden hoe essentieel het is om continu te blijven innoveren als het gaat om eten en drinken in de zorg. Nieuwe voedingsconcepten dragen niet alleen bij aan het fysieke herstel van patiënten, maar kunnen ook een belangrijk deel van hun psychisch welzijn en motivatie zijn.

“Door te blijven ontwikkelen, kunnen we patiënten steeds beter helpen. Gezonde, eiwitrijke voeding is essentieel, en het is goed om te zien hoeveel partijen zich daarvoor inzetten.”Een van de leveranciers op het seminar

Beluister de gehele podcast

Het seminar werd afgesloten met de vraag wat iedereen die dag had geleerd. Wij van Fijnproevers onderstreepten het belang van het blijven inspelen op de groeiende behoefte aan zachte, veilige en eiwitrijke voeding. Ook kwam naar voren dat goede samenwerking en korte lijntjes tussen ziekenhuizen en leveranciers onmisbaar zijn.

Wil je meer horen over de inzichten en ervaringen die op het seminar werden besproken? Beluister dan hier de gehele Podcast (#22 – Goede voeding in de zorg). Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond gezonde en veilige voeding in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

040-2040125