Samenwerking met AZ Delta en Universiteit Maastricht
Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk voeding is voor hun gezondheid. Dat is ook duidelijk in de zorgsector, waar de vraag naar gepersonaliseerde voeding voor chronisch zorgbehoevenden in rap tempo toeneemt. Binnen het project PROOF (Platform for Research Oriented towards persOnalised Food) slaan onderzoekers, voedingsbedrijven en specialisten de handen ineen om nieuwe, effectieve oplossingen te ontwikkelen. PROOF focust op twee piloottrajecten, Spierzwakte bij ouderen (sarcopenie) en Chronische longaandoening (COPD).
Fijnproevers, AZ Delta en Universiteit Maastricht: de COPD-pilot
Fijnproevers gaat in PROOF een partnerschap aan met Algemeen Ziekenhuis Delta en de Universiteit Maastricht. Samen richten we ons op voeding voor mensen met COPD:
- Verhogen van de energie- en eiwitdichtheid
Veel COPD-patiënten hebben moeite om voldoende te eten. Door maaltijden compacter en energierijker te maken, kunnen zij toch de nodige calorieën en eiwitten binnenkrijgen. - Aanvullen van micronutriënten
Denk aan vitaminen en mineralen, die soms tekortschieten bij een te lage voedingsinname. - Focus op smaak, textuur en eetbeleving
Zonder plezier in eten, blijft de inname toch achter. We willen gerechten maken die mensen wíllen eten.
Het eindresultaat? Een kant-en-klaar voedingsproduct dat aansluit bij de behoeftes van mensen met COPD, met een optimaal profiel van macronutriënten (denk aan eiwitten en vezels) en micronutriënten. Deze nieuwe maaltijden worden eerst getest in een focusgroep, waarna AZ Delta patiënten nauwgezet opvolgt en monitort volgens een vast protocol voor sensorische analyses. Op basis van die resultaten kan het product verder verfijnd worden.
Een transmuraal zorgpad bij AZ Delta
Parallel aan de ontwikkeling van de nieuwe maaltijden zet AZ Delta een transmuraal zorgpad op. Dat wil zeggen dat de voedingstoestand van patiënten binnen en buiten het ziekenhuis in de gaten wordt gehouden, zodat de effecten van de nieuwe gepersonaliseerde voeding goed zichtbaar worden. Dit maakt het mogelijk om patiënten sneller en gerichter te ondersteunen, zowel tijdens als ná een ziekenhuisopname.
Toekomstige toepassingen
Hoewel we binnen PROOF in eerste instantie focussen op COPD, bieden deze ontwikkelingen perspectief voor veel chronisch zorgbehoevenden. Denk aan mensen met andere longaandoeningen, slikproblemen, of ouderdomsklachten. Door in te zetten op smaak, voedingswaarde en gebruiksgemak, willen we laten zien dat goede voeding niet alleen functioneel, maar ook echt lekker en aantrekkelijk kan zijn.
Wil je meer weten?
Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen als je benieuwd bent hoe Fijnproevers zich inzet voor gepersonaliseerde voeding in de zorg. Samen maken we eten weer een moment van genieten, ook als dat door gezondheidsproblemen niet meer vanzelfsprekend is.