Brok in de keel

Brok in de keel

Brok in de keel

Een brok in de keel wordt ook wel het ‘globusgevoel’ genoemd. Het is niet persé een pijnlijk gevoel in de keel, maar het is een langer durende last in de keel. In de meeste gevallen is het een irritatie door het terugstromen van maagzuur. Een andere oorzaak is de verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan een te grote tongamandel de boosdoener zijn. Wanneer men de stem verkeerd gebruikt, kan ook een ‘brok in de keel gevoel’ ontstaan. Vaak is er de neiging om de keel te schrapen maar dit kan de klachten verergeren. Roken, alcohol, koffie,drop of chocolade kunnen de klachten ook in stand houden.

Brok in de keel wegkrijgen

Het brokgevoel in de keel is goed te behandelen. Het kan bijvoorbeeld door maagzuurremmende tabletten wanneer het te maken heeft met het maagzuur. Ook kunt u terecht bij een logopedist voor een therapie met betrekking tot de spanning op de spieren of uw stem. Irritatie kan verminderd worden door rekening te houden met het gebruiken van koffie, tabak, alcohol en prikkelende voedingsmiddelen.

Aangepaste voeding bij brok in de keel

Bij langdurige klachten kunt u overwegen om uw voeding aan te passen. U kunt meer energie en eiwit in uw voeding krijgen door meer kleinere maaltijden te spreiden over de dag. Maar ook door te variëren in zoet, zuur, hartig, en warm en koud. Daarnaast kunt u het beste meer melkproducten drinken in plaats van water of thee. Wanneer eten koken te veel moeite kost, kunt u ervoor kiezen producten in huis te halen of de maaltijdbezorging te laten komen. Daarnaast kan Fijnproevers ook een oplossing bieden in uw voedingstoestand. De producten van Fijnproevers hebben een zachte consistentie en zijn energie- en eiwitverrijkt. Deze kunnen gebruikt worden als aanvulling op de maaltijd of ter vervanging van een maaltijd. Er zijn verschillende soorten producten zoals tussendoortjes, smoothies, soepen, snacks en desserts in zowel zoete als hartige smaken.