Cerebro Vasculair Accident (CVA)

Cerebro Vasculair Accident (CVA)

Slikproblemen na CVA

CVA is de afkorting voor cerebro vasculair accident: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een cva wordt ook wel een beroerte genoemd. Door hersenletsel kan men tijdelijk of voor een langere termijn problemen ervaren met het eten en drinken. De meest ernstige vorm van een slikstoornis kan voorkomen na letsel aan de hersenstam. Doordat er verschillende zenuwen in de hersenen en allerlei spieren nodig zijn voor het slikproces, doen zich slikproblemen voor na een cva.

Risico van slikstoornissen na een CVA

De slikstoornissen na een cva doen zich voor nadat er eten blijft hangen in de slokdarm of luchtpijp. Het gevolg van verslikking is uiteenlopend: er is kans op luchtweginfecties, longontsteking, uitdroging, ondervoeding, vermoeidheid door het eten en ook een vergrote kans op doorligwonden door een verminderde voedingstoestand. Uiteindelijk kan dit ook leiden tot slikangst en een verminderd zelfbeeld.

Voeding en CVA

Een slikstoornis is onder andere te herkennen aan een droge mond, langzaam kauwen, speeksel of voedsel dat uit de mond loopt, het gevoel van een brok in de keel, pijn bij het slikken, hoesten tijdens of na het eten en gewichtsverlies. Tips voor voeding na een cva zijn gepureerd of gemalen eten, aangedikte dranken en een fijne consistentie. Eet vaker kleine hapjes in een rustige omgeving. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten en ondersteun een verlamde kant. Stop onmiddellijk bij verslikken en probeer de voeding op te hoesten.

Gewichtsverlies na een CVA

Door de slikproblemen kan er gewichtsverlies optreden. Hierdoor is het belangrijk om voldoende energie, eiwitten, vezels en vitaminen binnen te krijgen. Probeer het gewicht bij te houden en raadpleeg een arts of diëtist voor aanvullend advies over voeding. Door gewichtsverlies gaat ook de spieropbouw en de conditie achteruit.