Dementie

Dementie

Slikproblemen bij dementie

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Meestal wordt dit veroorzaakt door kapotte zenuwcellen in de hersenen, waardoor het aantal goed functionerende cellen steeds verder afneemt. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Hoewel het verloop van de ziekte voor iedereen anders is, wordt dementie vaak in vier verschillende fasen onderverdeeld. Het is vooral in de laatste fase van dementie dat patiënten niet meer kunnen eten. In eerdere fasen kunnen wel al slikproblemen ontstaan, doordat de patiënt niet wil eten of drinken, of omdat hij/zij niet begrijpt hoe of waarom er gegeten moet worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt het eten niet herkent, of niet geholpen wil worden bij het eten. Ook kan het voorkomen dat er al in eerdere fasen coördinatieproblemen ontstaan of er een plaatselijke beschadiging in de structuur van het mondholte weefsel is.

Slikproblemen bij dementie herkennen

Er zijn een aantal symptomen die mogelijk wijzen op slikproblemen bij dementie. Wanneer een patiënt zich regelmatig verslikt, veelvuldig hoest of kucht tijdens het eten, kan dit wijzen op slikproblemen. Ook speeksel, eten of drinken dat uit de mond loopt, en het achterblijven van voeding in de mond, wijst op slikproblemen. Specifiek voor slikproblemen bij dementie is smaakverlies en verlies van eetlust. Ook is er vaak sprake van een slechte coördinatie tussen ademhalen en slikken, en kan de patiënt moeite hebben met het bewegen van de tong. Soms ervaren patiënten ook pijn bij het kauwen of slikken.

Voeding en dementie

Wanneer slikproblemen bij dementie zijn vastgesteld, dient te worden gekeken naar het eetpatroon van de patiënt. Dementie en voeding gaan niet altijd even goed samen. De voeding dient aangepast te worden om het slikken voor de patiënt zo eenvoudig mogelijk te maken, maar dit wordt niet altijd als smaakvol ervaren. Fijnproevers kan hierbij uitkomst bieden. Speciaal voor mensen met kauw- en slikproblemen ontwikkelen we allerlei producten om eetmomenten weer smaakvol te maken. Niet meer zelf vlees pureren of zoete drinkvoeding die niet smaakt, maar genieten van eiwitverrijkte maaltijden die gevarieerd, hartig en smaakvol zijn.