Eiwitverrijkt dieet

Eiwitverrijkt dieet

Eiwitverrijkt dieet

Bij slikproblemen wordt vaak een eiwitverrijkt dieet voorgeschreven. Deze eiwitverrijkte voeding kan voorgeschreven worden voor ouderen maar ook na een ziekte om weer aan te sterken en te herstellen. De eiwitverrijkte producten zorgen voor brandstof voor het lichaam. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw en instandhouding van de spieren, het bloed, de weerstand en voor herstel. Bij ziekte is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor onder andere herstel. Verdeel de eiwitten goed over de dag, op deze manier worden ze optimaal benut. Eiwit komt vooral voor in vlees, vis, kip, ei, kaas, vleeswaren, melk of melkproducten, noten en pinda’s, maar bijvoorbeeld ook in drinkvoeding.

Gewichtsverlies

Een eiwitverrijkt dieet is veelal ook energieverrijkt. Het is belangrijk om voldoende eiwitten en energie binnen te krijgen vanwege een verminderde eetlust, misselijkheid en bijvoorbeeld vermoeidheid. Het lichaam krijgt bij ziekte minder voedingsstoffen binnen terwijl het juist meer voedingstoffen nodig heeft. Hierdoor ligt ondervoeding op de loer. Afvallen is zeer ongewenst bij een ziekte, omdat het herstel hierdoor wordt gehinderd. Ondervoeding brengt het risico met zich mee dat de weerstand wordt verlaagd. Hierdoor kunnen er sneller complicaties ontstaan zoals een langduriger herstel of een slechte wondgenezing.

Complete maaltijden

U kunt meer energie en eiwit in uw voeding krijgen door meer, kleinere maaltijden te spreiden over de dag in plaats van enkele grote maaltijden. Maar ook door te variëren in zoet, zuur, hartig en warm en koud. Daarnaast kunt u het beste meer melkproducten drinken in plaats van water of thee. Wanneer eten koken te veel moeite kost, kunt u ervoor kiezen om producten in huis te halen, of de maaltijdbezorging te laten komen. Daarnaast kan Fijnproevers ook een oplossing bieden in uw voedingstoestand. De producten van Fijnproevers hebben een zachte consistentie en zijn geschikt als een energie- en eiwitverrijkt dieet. Deze kunnen gebruikt worden als aanvulling op de maaltijd of ter vervanging van een maaltijd. Er zijn verschillende soorten producten zoals tussendoortjes, smoothies, soepen, snacks en desserts in zowel zoete als hartige smaken.