Eten in longen

Eten in longen

Eten in luchtpijp of longen

Het kan gebeuren dat er zich eten in de luchtpijp bevindt. Hierdoor kunt u zich verslikken waardoor het eten ook naar de longen kan gaan. Belangrijk is om vooral zachte en smeuïge voeding te gebruiken en taaie producten te vermijden. Tips hierbij zijn om fijngemalen voeding of kleine porties te nuttigen. Ouderen hebben vaker te maken met het verslikken en eten in de longen. Dit komt doordat de spieren zwakker zijn bij ouderen. De spieren in de mond, keelholte of slokdarm werken dan minder goed, waardoor het slikproces minder soepel verloopt. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld dementie, medicijngebruik of de ziekte van Parkinson zijn. Na het verslikken komt er een hoestbui op gang waardoor het eten weer uit de luchtpijp verdwijnt.

Symptomen van eten in de longen

Symptomen van eten in de longen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook ’s nachts kan optreden. Etensresten kunnen dan in de luchtwegen terechtkomen en dit kan vervolgens zorgen voor longontsteking. Ook kan er gewichtsverlies optreden door een verminderde eetlust. Daarnaast kunt u pijn hebben bij het slikken, een droge mond, speeksel dat uit de mond loopt, gevoel dat eten blijft steken, ongewenst gewichtsverlies of regelmatige ontstekingen van de longen of luchtwegen hebben. Belangrijk is om bij blijvende klachten een arts of diëtist te raadplegen.

Fijnproevers

Fijnproevers kan een oplossing bieden wanneer eten blijft hangen in de keel. Het gehele assortiment van Fijnproevers bestaat uit een zachte consistentie dat aangenaam voelt in de mond en keel. Het heeft de textuur van een soort mousse en het laat geen vocht los in de mond. Daarnaast is het energie- en eiwitverrijkt zodat gewichtsverlies kan worden tegengegaan.