Dieet na gastric bypass
Dieet na gastric bypass
Dieet na gastric bypass
Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind en een omleiding gemaakt van de dunne darm. Deze maagverkleining zorgt ervoor dat u minder voedsel kunt verdragen. Eten na een maagverkleining bestaat uit een ander voedingspatroon. Hierdoor verliest u gewicht en vermindert het klachten aan de maag. Er is hierbij begeleiding vanuit het ziekenhuis en uw behandelend arts. De algemene richtlijnen van het dieet na een maagverkleining zijn om langzaam te eten en te drinken. Kauw goed en neem kleine hapjes. Wanneer u een vol gevoel krijgt, is het belangrijk om te stoppen met eten. Daarnaast is het belangrijk om veel vocht binnen te krijgen. Drink daarom minstens 1,5 liter per dag. Er wordt geadviseerd om niet tijdens de maaltijden te drinken. Verdeel de kleine porties over de dag. Tot slot is het ook belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, op deze manier wordt er ook spierverlies tegen gegaan. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld te wandelen, fietsen, zwemmen maar ook tuinieren of vaker de trap nemen.
Vloeibaar eten na maagverkleining
Eten na een gastric bypass begint vaak met vloeibaar eten zoals pap, yoghurt of een drinkontbijt. Belangrijk is om meteen wat vaster voedsel te proberen zodat u sneller het ‘volle gevoel’ leert herkennen. De aanwijzingen dat u teveel heeft geconsumeerd is een drukkend gevoel in de maagstreek, misselijkheid, pijn boven in de borst of braken. Na het vloeibare eten kunt u licht verteerbaar voedsel gebruiken zoals brood, beschuit, crackers, melk of karnemelk, kaas en vleeswaren, rijst en gekookte groenten. In de startende fase is het goed om rauwe groenten en zwaar verteerbare groenten zoals kool, prei, ui en knoflook of ander gekruid eten nog even uit te stellen. Ga met het eten aan tafel zitten en probeer rechtop te zitten. Neem voldoende tijd voor de maaltijd en kauw goed. Vetten worden minder goed verteerd na de operatie, probeer dit daarom zo min mogelijk te nuttigen. Fijnproevers kan u hulp bieden bij de overgang van vloeibare naar vaste voeding. Fijnproevers producten bevatten voldoende eiwitten en vezels en bestaan daarnaast uit kleine porties.