Geen eetlust

Geen eetlust

Geen eetlust

Verminderde eetlust of geen eetlust kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Dit kan zijn door een aandoening, een ziekte maar ook door bijwerkingen van medicijnen. Oorzaken van geen eetlust of weinig eetlust zijn: zwangerschap, stofwisselingsproblemen, chronische leverziekte, COPD, dementie, chronisch nierfalen, hartfalen, drugsgebruik, medicijngebruik of chemotherapie. Wanneer u veel gewicht verliest, is het belangrijk om een arts of diëtist te raadplegen.

Symptomen van geen eetlust

Symptomen van geen eetlust meer hebben, zijn: buikpijn, misselijkheid, brandend maagzuur, maagklachten, vermoeidheid of zwakte, concentratieproblemen, obstipatie, stemmingswisselingen en depressie, koorts, zwellingen, moeite met slapen en een opgeblazen buik.

Tips om eetlust op te wekken

Om uw eetlust op te wekken kunt u meerdere keren per dag kleine porties eten. Maak eetmomenten zo ontspannen mogelijk en neem voldoende rust. Probeer, indien mogelijk, om aan tafel te eten en om rechtop te zitten. Hierdoor heeft u minder snel een vol gevoel. Ga niet direct na de maaltijd liggen en geef uw lichaam tijd om de maaltijd te verwerken.

Verder is het belangrijk om niet te drinken tijdens de maaltijd, dit kan sneller een vol gevoel geven. Probeer wel over de gehele dag voldoende te drinken. Bijvoorbeeld een drank met meer voedingsstoffen zoals zuivel of sap. Ook is het goed om het eten aantrekkelijk te maken. Wissel af tussen koude en warme gerechten en tussen zoet en hartige gerechten. Presenteer het gerecht op een aantrekkelijke wijze. Een grote variatie in smaken wil ook helpen om de eetlust op te wekken. Gebruik zoveel mogelijk tussendoortjes met veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan energie en eiwitten zodat het gewichtsverlies niet verder toeneemt.

Fijnproevers

Fijnproevers kan hulp bieden bij het voedingsplan. Het heeft een zachte consistentie en bestaat uit kleine porties. In deze porties zitten veel eiwitten, energie en vezels. Daarnaast kunt u kiezen uit een gevarieerd assortiment van hartige en zoete smaken.