Hoesten na eten

Hoesten na eten

Hoesten na het eten

Hoesten na het eten komt voor wanneer er vloeistof of voedsel in de luchtpijp terecht is gekomen in plaats van de slokdarm. Normaal gesproken gaat slikken automatisch en zijn veel verschillende spieren zijn hierbij betrokken. Wanneer bijvoorbeeld de keelholte gevoelig is, wordt je bewuster van slikken. Wanneer het slikproces wordt verstoord en slikken moeilijk gaat, is het risico op verslikking groter. Het hoesten na eten is een reflex waardoor de vloeistof of het voedsel weer uit de luchtpijp komt.

Andere kenmerken

Slikproblemen kunnen ontstaan door ouderdom, ziekte aan het zenuwstelsel zoals dementie of een beroerte maar ook door medicijnen. Kenmerken van de slikproblemen zijn de hoestbuien, hese stem, vertraagde slikbeweging, speeksel of voedsel dat uit de mond loopt, voedsel dat blijft steken in de keel, pijn bij het slikken, gewichtsverlies, koorts, uitdroging en slijm ophoesten na het eten. Overtollig slijm of speeksel kan bijvoorbeeld ontstaan door een lekker geurende maaltijd of net na het eten. Het kan ook een teken zijn van een allergie voor bepaald voedsel of ingrediënt. Verder verhoogt zuur eten de plakkerigheid in de mond. Daarnaast kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken bij een hoge hoeveelheid gember, knoflook of pittig eten. Over het algemeen kan de invloed van slijm worden verminderd, door het weg te spoelen met water. Daardoor is ook het drinken van water na de maaltijd goed voor het lichaam.

Fijnproevers

De producten van Fijnproevers kunnen hulp bieden bij deze slikproblemen en kenmerken. Het gehele assortiment bestaat uit een zachte consistentie en is amylase resistent. Dat wil zeggen dat het geen vocht loslaat in de mond. Daarnaast is het verrijkt met energie en eiwitten om gewichtsverlies tegen te gaan. Er zijn kleine porties om bijvoorbeeld te verdelen over de gehele dag maar er zijn ook complete menu’s.