Kaakoperatie

Kaakoperatie

Kaakoperatie

Een kaakoperatie is een ingreep voor een goed evenwicht tussen de positie van de boven- en onderkaak. Dit resulteert ook tot een betere kauwfunctie. Het herstelproces is per persoon anders. Na de operatie is het gezicht nog gezwollen maar dit zal in de loop van de dagen geleidelijk afnemen.

Wat kunt u eten na een kaakoperatie?

U zal beginnen met vloeibaar eten na de kaakoperatie. Uw behandelend arts zorgt er voor dat een diëtist dieetadvies geeft of dat u voedingsadviezen krijgt. Zacht voedsel na een kaakoperatie kan yoghurt, pap of vla zijn. Ook wordt er wel eens drinkvoeding voorgeschreven. Wanneer u langere tijd vloeibare voeding moet gebruiken, is het belangrijk dat u voldoende eiwitten, energie en vitaminen binnenkrijgt. Zacht eten na een kaakoperatie kan door voeding fijn te malen met bijvoorbeeld water, melk of bouillon. Eventueel kan de voeding hierna gezeefd worden. Breng de voeding op smaak met kruiden, anders verdwijnen de smaken. Zorg voor variatie en kleur voor het stimuleren van de eetlust. Eten na een kaakoperatie kan vermoeiend zijn. U kunt daarom gebruik maken van een rietje of beker met tuit. Ook is het mogelijk om meerdere tussendoortjes per dag te eten, zo krijgt u meer voedingsstoffen binnen. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor een optimaal herstel en een stabiel gewicht.

Soorten voeding na een kaakoperatie

Er wordt aanbevolen om volle producten te eten zoals melk, yoghurt en vla. U kunt uw voeding verrijken met energie door er slagroom, boter, crème fraîche, kaas, suiker of saus aan toe te voegen. U kunt van melkproducten een plakkerig of slijmerig gevoel in de mond krijgen, voornamelijk bij zoete melkproducten. Verder wordt pap, soep, gemalen of gepureerde maaltijden voorgeschreven.

Fijnproevers kan u helpen met het eten na een kaakoperatie. De producten hebben een fijne en zachte consistentie. Verder laat het geen vocht of water los in de mond, waardoor u zich niet kunt verslikken. Het assortiment is erg gevarieerd en heeft zowel hartige als zoete smaken. De smoothies en soepen kunnen worden verdund met bijvoorbeeld water en door een rietje worden gegeten. De smoothies, soepen, desserts en tussendoortjes kunnen ook met een lepel of eventueel vork worden gegeten. De snackjes kunnen gemakkelijk opgepakt worden met de vingers en smelten op de tong. De producten zijn erg smaakvol doordat ze ontwikkeld en bereid zijn door chef-koks.