Kanker

Kanker

Voeding en kanker

Kanker kost veel energie. Een tumor heeft energie nodig om te groeien. Bij een grote tumor, meerdere tumoren of uitzaaiingen gebruikt het lichaam de voedingstoffen die nodig zijn op een gemiddelde dag. Goede voeding bij kanker is essentieel. Uw lichaam heeft extra energie nodig om te herstellen van een behandeling. In goede voeding zit genoeg energie, voldoende eiwitten, vocht, vitamines en mineralen.

Ook worden bij de behandeling van kanker lichaamscellen vernietigd. De nieren voeren de afvalstoffen af. Hiervoor heeft het lichaam vocht nodig. Drink daarom voldoende (1,5 tot 2 liter) vocht per dag. In de soepen en smoothies van Fijnproevers zit veel vocht.

Tips voor voeding bij kanker

Kanker en voeding hangt nauw samen. Voeding en vermoeidheid hebben vaak invloed op elkaar. Het maken en eten van een maaltijd kost veel energie. Daarnaast kunt u ook juist moe worden van te weinig eten. Mensen met kanker hebben vaak extra eiwitten en calorieën nodig om in conditie te blijven. Eiwitten helpen bij de spieropbouw. Andere tips voor voeding en kanker zijn:

  • Verspreid de eetmomenten over de hele dag. Eet vaker kleinere porties of tussendoortjes. Kleine porties zijn minder vermoeiend dan een complete maaltijd. Denk aan de tussendoortjes of snacks.
  • Bij een pijnlijke mond kan het fijn zijn om van een kleine (plastic) lepel te eten.
  • Koude dranken kunnen ook prettig zijn om te gebruiken. Hierbij kunt u denken aan de smoothies.

Een tumor maakt stoffen aan die de eetlust verminderen maar de behoefte aan energie wordt groter. Om toch genoeg energie binnen te krijgen, breekt het lichaam vet en spieren af. Deze spierafbraak heeft gevolgen voor uw conditie. Spieren spelen namelijk een belangrijke rol bij onder andere het bewegen en het werken van organen.

Gewichtsverlies bij kanker

Kanker en de behandeling kunnen lichamelijk en emotioneel zwaar zijn. Daardoor kan de eetlust verminderen. Wanneer u minder eet dan u nodig heeft, dan valt u af. Het is belangrijk om aandacht aan voeding te besteden. Gewichtsverlies voor of tijdens een behandeling is niet goed voor de conditie en het herstel. Weeg jezelf regelmatig op eenzelfde dag of tijdstip, schommelingen zijn hierbij normaal. Een stabiel gewicht geeft aan dat de inname van calorieën voldoende is. Probeer op gewicht te blijven. Hierbij kunnen extra tussendoortjes en producten met veel calorieën helpen.