Moeilijk / langzaam eten

Moeilijk / langzaam eten

Moeilijk eten

Wanneer u moeite ervaart met het kauwen van harde voeding of met het afhappen van een lepel, wordt er vaak aangepaste voeding voorgeschreven. Dit kan gemalen of gepureerde voeding zijn, maar bijvoorbeeld ook zacht fingerfood. Probeer niet te haasten met eten of drinken en zorg voor een rustige omgeving. Moeilijk eten of langzaam eten kan duiden op slikproblemen.

Slikproblemen

Slikproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan na beschadiging van de spieren of zenuwen. Het slikproces begint met het nuttigen van eten of drinken. Vervolgens wordt het kauwen in gang gezet. Daarna duwt de tong het voedsel richting de keelholte. Het gehemelte trekt omhoog en sluit de neusholte af. Het strottenklepje kantelt en deze sluit de luchtpijp af. Tot slot komt het eten of drinken in de slokdarm terecht. Een “defect” in enkele spieren of zenuwen verstoort dit proces en hierdoor ontstaan de slikklachten. Wanneer er eten of drinken in de keel blijft steken, moet u automatisch hoesten of kuchen. Het kan ook dat er speeksel uit de mond loopt.

Gevolgen moeilijk en langzaam eten

Slikproblemen kunnen verschillende gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal en zowel op de korte als lange termijn. Moeite met slikken kan bijvoorbeeld zorgen voor ongewenst gewichtsverlies, verlies van conditie en spieren. Langzaam en moeilijk eten kan ook sociale gevolgen hebben. Dit betekent dat eten in een restaurant ongemak geeft, het plezier in eten afneemt en de zelfverzekerdheid vermindert. Een diëtist of logopedist kan u helpen met de kans op het verslikken te verkleinen, de vochtinname te verbeteren, een voedingsadvies op te stellen en het plezier terug te brengen tijdens het eten en drinken. Ook Fijnproevers kan u helpen met het genot van eten door de verschillende producten met een fijne consistentie, hoge voedingswaarden en door de smakelijke variatie.