Ondervoeding

Ondervoeding

Wat is ondervoeding?

Wanneer u ongewenst veel gewicht verliest, dan is er sprake van ondervoeding. Het lichaam krijgt te weinig energie en andere voedingsstoffen. Hierdoor worden vet en spieren afgebroken, waardoor gewichtsverlies optreedt. Ondervoeding kan komen door ziekte, pijn of andere zorgen. Belangrijk is om genoeg en gezond te eten. Nuttig eiwitrijke producten zoals kip, vis, ei of bonen. Neem ook extra vet zoals volle melk, noten of vette vis. Ondervoeding heeft effect op de gezondheid. De gevolgen zijn uiteenlopend: langzamer herstel, vertraagde wondgenezing, verhoogde kans op doorligwonden, verminderde spiermassa en verminderde hart- en longcapaciteit. Het is belangrijk om bij het vermoeden van ondervoeding de huisarts in te schakelen.

Symptomen ondervoeding

De symptomen van ondervoeding zijn onder andere fysiek zichtbaar zoals: droog haar, dunne en droge huid, vermoeide uitstraling en wanneer iemand het vaak koud heeft. Andere symptomen die minder opvallen zijn: het verminderen van de spiermassa, verminderde eetlust, lusteloosheid en de afname van vetweefsel.

Ondervoeding bij ouderen

Ouderen lopen een verhoogd risico op ondervoeding. Ouderen zijn kwetsbaar doordat ze sneller een voller gevoel hebben, ziek zijn, slikproblemen hebben, eenzaam zijn, herstellende zijn, verminderde eetlust hebben of problemen hebben met het gebit. Goede voeding is essentieel voor ouderen. De gevolgen van ondervoeding geven ouderen een verhoogde kans op ziektes en complicaties, kortom: de weerstand gaat achteruit.

Ondervoeding tegengaan

Ondervoeding kan worden onder andere worden tegengegaan door aanpassing van voeding. Met behulp van een diëtist kan een voedingsadvies worden opgesteld. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eet en drink meer vette producten en plan de maaltijden op vaste tijden. Eet bijvoorbeeld vaker per dag een kleine maaltijd. U kunt hierbij denken aan de tussendoortjes of smoothies van Fijnproevers. Ook kan het helpen om het smakelijk en gezellig te maken, zodat de eetlust niet verminderd. Ook beweging kan helpen om de eetlust te bevorderen.