Parkinson

Parkinson

Slikproblemen bij Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte dat ontstaat in de hersenen. De klachten van de ziekte lopen erg uiteen. Voorbeelden van symptomen zijn trillen, trager worden van bewegingen, stijfheid van de spieren, houding- en evenwichtsproblemen maar ook slaapstoornissen, obstipatie of slikproblemen. De ernst van de klachten en de progressie verschilt per patiënt.

Over het algemeen zijn slikstoornissen pas een laat symptoom bij de Ziekte van Parkinson. Ongeveer 35% van de patiënten met de Ziekte van Parkinson ervaart subjectief een slikstoornis; bij het gebruik van objectieve parameters wordt echter bij 82% van de patiënten een slikstoornis vastgesteld.

Gevolgen van Parkinson

Gewichtsverlies neemt toe bij progressie van de ziekte, bij motorische fluctuaties en slechte respons op de behandeling. Gewichtsverlies verhoogt het risico op het ontstaan van ondervoeding. Obstipatie komt voor bij 30-35% van de patiënten met de Ziekte van Parkinson. Immobiliteit en een verminderde vocht- en/ of vezelinname kunnen tevens een rol spelen.

Parkinson en voeding

Tijdens uw ziekte kunt u een verminderde eetlust ervaren, moeite hebben met het bereiden van maaltijden of met het eten door overtollige bewegingen. De ziekte van Parkinson en voeding zijn daarmee een moeilijke doch belangrijke combinatie. Om voldoende op gewicht te blijven is het belangrijk om meerdere kleine maaltijden per dag te nuttigen, gebruik te maken van tussendoortjes en samen met uw diëtist of specialist uw gewicht in de gaten te houden. Eet daarnaast in een rustige omgeving en zorg voor een goede focus tijdens het kauwen.

Parkinson, medicatie en voeding

Sommige medicatie kan worden beïnvloedt door de inname van eiwitten. Bespreek de schommelingen in het effect van de medicatie met uw behandelend specialist. Hierop wordt vaak de verdeling van de in te nemen eiwitten over de dag aangepast. De eiwitten kunt u uit voeding halen zoals melkproducten, vleeswaren, eieren of brood.