Schildklierproblemen

Schildklierproblemen

Slikproblemen schildklier

De schildklier is een kleine klier, welke laag ligt in de hals. De schildklier ligt onder het strottenhoofd en vóór de luchtpijp. Bij het slikken beweegt de schildklier met het strottenhoofd mee. De schildklier produceert schildklierhormonen en deze zijn noodzakelijk voor de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. De schildklier wordt aangestuurd vanuit de hersenen. Problemen met de schildklier kunnen ontstaan door storingen in het proces van aansturing, een knobbel op de schildklier, een vergroting van de schildklier of door kanker.

Klachten die men kan ervaren van problemen met de schildklier zijn een zichtbare zwelling in de hals of het gevoel hebben dat er iets in de weg zit in de hals. Als een knobbel op de schildklier tegen de slokdarm duwt, kan de schildklier slikproblemen veroorzaken; men kan moeite hebben met het doorslikken van voedsel. Als de knobbel tegen de luchtpijp druk dan ontstaat er kortademigheid of een piepende ademhaling.

Behandeling schildklier slikproblemen

Sommige schildklier slikklachten zijn te verhelpen door een chirurgische verwijdering van de knobbel of tumor. Ook kan het verholpen worden door bepaalde medicatie of door aanpassingen van voeding.

Bij blijvende slikklachten, zwelling of een vervelend gevoel in de keel kan er worden gedacht aan aangepaste voeding met een fijne consistentie. Dit geeft een fijner gevoel bij het slikken en zorgt dat de eetlust niet verminderd. De Fijnproevers producten hebben een zachte consistentie op basis van een soort mousse dat aangenaam in de mond voelt. Daarnaast zijn de producten energie- en eiwitverrijkt. De kleine porties bevatten hoge voedingswaarden zodat gewichtsverlies wordt tegengegaan. De soepen kunnen warm worden gegeten en de rest van de producten zijn direct te consumeren. Als u het fijner vindt om (ijs)koude producten te eten, kunt u bijvoorbeeld de smoothie half ontdooien en als parfait eten.