Slokdarmproblemen

Slokdarmproblemen

Pijn in slokdarm bij slikken

Pijn in de slokdarm na het eten kan wijzen op slikklachten in de slokdarm. Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Daarbij kunt u een slijmprop in de keel hebben, die niet weggeslikt kan worden. Verder kunt u het gevoel hebben dat er een korreltje in de keel zit. Pijn in de slokdarm bij slikken kan zich ook uiten door een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Het is raadzaam om bij deze klachten naar een KNO-arts of logopedist te gaan. Zij kunnen u adviseren over de oorzaak, behandeling of een aanpassing van de medicatie.

Slikklachten slokdarm

De slikklachten in de slokdarm kunnen worden verminderd door het aanpassen van de voeding. Allereerst is het van belang dat het eten er lekker uit ziet en ruikt, hierdoor komt de speekselproductie beter op gang. Daarnaast bevordert zuur eten de slikreflex. Probeer ook de voeding te verdikken, op deze manier is de kans kleiner dat voeding in de luchtwegen of longen terecht komen. De voeding kan ook gepureerd of gemalen worden. De voeding van Fijnproevers kan hierbij een oplossing bieden. De producten hebben een fijne consistentie , smelten in de mond en zijn gemakkelijk te slikken. De tussendoortjes, desserts en snacks zijn kleine porties met hoge voedingswaarden om gewichtsverlies tegen te gaan. Probeer in een rustige omgeving te eten en genoeg te drinken.

Daarnaast kunt u de slikklachten in de slokdarm verminderen door harde korsten of stukken voedsel te vermijden. Snijd bijvoorbeeld de harde korsten van het brood en besmeer met smeuïg beleg. Wanneer ook brood blijft steken, kan het vervangen worden door pap. Mogelijk is het fijner om meerdere kleine porties op één dag te eten dan een paar grote maaltijden. Dit is minder vermoeiend en stimuleert de eetlust. Wanneer gewichtsverlies optreedt, is het raadzaam om een diëtist te raadplegen voor aanvullend voedingsadvies.