Verslikken

Verslikken

Verslikken

Als eten, drinken of speeksel in uw luchtpijp terechtkomt in plaats van uw slokdarm, dan is er sprake van een verslikking. Normaal gesproken komt er dan een hoestbui, zodat het weer uit de luchtpijp verdwijnt. Er moet direct worden ingegrepen wanneer iemand zich verslikt en het vervolgens benauwd krijgt en niet kan praten, hoesten of geen lucht krijgt. Als mensen zich vaak verslikken dan lopen ze een groter risico op een longontsteking. Verslikken in dikvloeibaar en vast voedsel komt minder vaak voor dan met dun vloeibaar voedsel. Een verslikking in dikvloeibaar en vast voedsel levert echter een groter risico.

Wat te doen bij verslikken?

Probeer allereerst rustig te blijven bij een verslikking en waarschuw bij een ernstige verstikking een arts of het alarmnummer. Het is belangrijk om de persoon niet alleen te laten en te vertellen wat je doet zodat hij of zij niet schrikt. Door een schrikreflex kan het eten of drinken nog verder in de keel schieten. Wanneer men zich verslikt in vloeistof dan is het belangrijk om de cliënt iets voorover te buigen en te laten hoesten. Waarschuw ook hier bij een ernstige verslikking een arts of het alarmnummer. Aandachtspunten zijn om niet tussen de schouders te slaan wanneer de persoon zich verslikt in drinken. Ook een slokje water na de verslikking verergert de situatie.

Voedingsadviezen bij verslikken

Een symptoom van het vaak verslikken is bijvoorbeeld het hoesten tijdens of na het eten. Andere symptomen zijn: pijn bij het slikken, een droge mond, speeksel dat uit de mond loopt, gevoel dat eten blijft steken, ongewenst gewichtsverlies of regelmatige ontstekingen van de longen of luchtwegen. Men kan zich ook verslikken in speeksel, dit kan komen door een verhoogde speekselproductie. Het is belangrijk dat voedsel geen vocht loslaat in de mond, om verslikking tegen te gaan. De producten van Fijnproevers zijn amylase resistent, dat wil zeggen dat het dus geen vocht loslaat in de mond. Alle producten hebben een zachte consistentie en zijn energie- en eiwitverrijkt.