Vloeibaar eten

Vloeibaar eten

Vloeibaar eten

Vloeibaar voedsel wordt op verschillende plekken aangeboden en bestaat vaak uit drinkvoeding, sappen, kwark, yoghurt of pap. U kunt vloeibaar eten kopen bij een medische groothandel of via uw behandeld arts of diëtist. U kunt het daarnaast ook zelf maken door maaltijden te pureren of malen. Bij een vloeibaar dieet ontbreken vaak de eiwitten en energie die nodig zijn voor het herstel, maar ook de smaak verdwijnt na het mixen of mengen.

Dik vloeibaar dieet

Onder een dikvloeibaar dieet wordt soep, pap of fruitmoes verstaan. Hierin zitten geen pitjes, velletjes of stukjes. Licht of matig vloeibaar voedsel kan gedronken worden via een rietje, wat enige inspanning vereist. Daarnaast kan dit gegeten worden met een lepel, maar stroomt het eten er sneller af dan standaard is. Dikvloeibaar eten kan worden gedronken uit een beker. Het is ook mogelijk om het door door een rietje te nuttigen, maar hiervoor is inspanning nodig. Dik vloeibaar eten kan niet met een vork worden gegeten omdat het tussen de tanden van de vork druppelt. Daarnaast kan het niet in een vorm worden gepresenteerd of op een bord worden gespoten. Dikvloeibaar eten kan wel met een lepel worden gegeten en er hoeft niet op te worden gekauwd. Wanneer men pijn ervaart bij het slikken is deze voeding van toepassing.

Zeer dikvloeibaar dieet

Een zeer dikvloeibaar of gladgemalen dieet bestaat uit een gladde consistentie waar geen klontering in zit. Ook is deze consistentie niet plakkerig en de vloeistof scheidt zich niet van de vaste stof. Het vloeibaar voedsel kan worden gegeten met een lepel én vork. Het vereist geen kauwen maar met deze voeding kan daar wel op worden geoefend. Wanneer er pijn wordt ervaren bij het kauwen of slikken, bij een slecht passend gebit, of bij andere slikklachten, kan er gebruik worden gemaakt van een zeer dikvloeibaar dieet. De producten van Fijnproevers hebben deze consistentie en de porties zijn gemakkelijk te eten met een lepel of vork. De soepen en smoothies kunnen nog worden verdund, waardoor dit vloeibaar voedsel met een rietje kunnen worden gedronken. Verder zijn alle producten energie- en eiwitverrijkt zodat gewichtsverlies wordt tegengegaan.