Dieet bij Covid-19

Dieet bij Covid-19

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Dieet bij Covid-19

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Dieet bij Covid-19

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft vanuit de Covid-19 werkgroep een behandelplan ontwikkeld voor diëtisten nadat een Covid-19 patiënt ontslag krijgt uit het ziekenhuis. Hierbij is het essentieel dat symptomen als kauw- en slikproblemen, en reuk- en smaakverlies in kaart worden gebracht. Het behandelplan kan worden aangepast naar de nieuwste inzichten.

Belang van dieetbehandeling
Een dieetbehandeling in combinatie met bewegen bij patiënten met, of herstellende van, Covid-19 draagt bij aan een goed gewicht en gunstige lichaamssamenstelling (zoals verhoogde spiermassa). Slikklachten, bijvoorbeeld vanwege verminderde slikspierkracht; verminderde kauwkracht, en een slecht zittend kunstgebit zijn symptomen die kunnen ontstaan in verband met langdurige beademing. In dat geval is het belangrijk dat de voedingsconsistentie wordt aangepast. De logopedist en diëtist bepalen in dat geval, vaak met behulp van het IDDSI-model, in welke mate de voedingsinname hierop wordt aangepast.

Fijnproevers
De producten van Fijnproevers zijn energie- en eiwit verrijkt, en voldoen aan verschillende consistentienormen. Zo zijn de producten amylase-resistent, en komen ze overeen met schaal vier van het IDDSI model. Heeft u hierover vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen! Wij zijn op werkdagen zowel telefonisch als via de mail bereikbaar.

Het volledige behandelplan kunt u vinden op deze pagina van de NTVD.

Afbeelding: www.ntvd.nl