Eetproblemen bij kanker

Eetproblemen bij kanker

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Eetproblemen bij kanker

‘Ongeveer de helft van de patiënten met kanker ervaart problemen met eten als gevolg van de ziekte of de behandelingen.’ Een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtiek schrijft uitgebreid over deze problemen en de psychosociale gevolgen die deze kunnen hebben.
Het is als zorgprofessional belangrijk om stil te staan bij de psychosociale problemen van eetproblemen, om de patiënt een beter passende vorm van zorg te kunnen bieden.

Onderzoekers van IKNL hebben onderzoek gedaan naar ervaringen van patiënten, naasten én zorgverleners met het verkrijgen of verlenen van ondersteuning van psychosociale gevolgen door eetproblemen bij vergevorderde kanker.
Uit de onderzoeken bleek het volgende: ‘Zorgverleners zijn zich bewust van eetproblemen bij veel patiënten. Deze problemen – zoals smaak- en reukverandering, slechte eetlust en moeite met slikken – zijn vaak van tijdelijke aard en verdwijnen na herstel van de behandeling. Maar ze kunnen ook levenslang aanwezig blijven, zoals na grote operaties in het hoofdhalsgebied. Wanneer geen genezing mogelijk is en de ziekte verder voortschrijft, nemen problemen met eten, met name slechte eetlust, vaak verder toe. Hierbij haat de aandacht meestal naar de lichamelijke gevolgen van te weinig kunnen eten.’
De patiënten geven aan er vooral veel onbegrip vanuit de directe omgeving is. Daarnaast wordt het voor de patiënt en de naasten vaak minder plezierig om aan sociale activiteiten deel te nemen, omdat veel sociale activiteiten draaien om samen eten en drinken.

Hoe kunnen de producten van Fijnproevers hier een bijdrage aan leveren?
De producten van Fijnproevers zijn eiwit- en energieverrijkt en bevatten veel voedingsstoffen waardoor ondervoeding kan worden voorkomen. Daarnaast is het assortiment erg variërend van warme soepen tot frisse smoothies. Voor sociale gelegenheden zijn de snacks ook erg lekker. Dit geeft patiënten de mogelijkheid om hun plezier in eten weer terug te vinden. De producten zijn zowel via zorginstellingen als voor u persoonlijk verkrijgbaar.