Eiwit in de zorg

Eiwit in de zorg

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Eiwit in de zorg

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Eiwit in de zorg

Van Hoeckel, leverancier van eten en drinken voor de zorg, heeft een whitepaper gepubliceerd omtrent het belang van eiwit in de zorg. Hierin worden drie onderwerpen besproken: onderzoek, maatschappij en diverse cases.

Onderzoek
Lisette de Groot, professor of nutrition and healthy ageing, vertelt dat uit onderzoek van de laatste jaren duidelijk naar voren komt dat eiwitrijke voeding sterk bijdraagt aan een verbetering van de voedingstoestand en het lichamelijk functioneren van mensen.

Eiwitinname is voor 65 plussers belangrijk, omdat hun spieren minder goed in staat zijn om eiwit op te nemen, iets wat op jongere leeftijd gemakkelijker gaat. Dit komt doordat spieren over de tijd anabool-resistent worden. Dit betekent een verminderd vermogen om spiereiwit aan te maken bij een bepaalde hoeveelheid ingenomen eiwit. Hierdoor gaat de ‘rek’ eruit, wat vaak samenhangt met lagere spiereiwitsynthese.

“Onderzoek laat geen twijfel: Eiwit is van belang voor de gezondheid van ouderen, zeker in combinatie met beweging”

De Gezondheidsraad beveelt 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aan. Echter laten recente studies zien dat dit een lage inschatting is. In de toekomst wordt deze aanbeveling daarom wellicht verhoogd naar 1,0 tot 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Maatschappij
Elly Kaldenberg, diëtist & voedingsdeskundige, bevestigd dat eiwit meer dan een hype is: “Eiwit is ook buiten de zorg belangrijk voor kwaliteit van leven”. Zoals bij jongeren, ouderen  en zieken, werknemers met nachtdiensten, en topsporters.

Praktijk: zorginstellingen
Verschillende cases uit de praktijk laten zien dat zorginstellingen veel bezig zijn met eiwitrijke voeding. Bijvoorbeeld door het realiseren van drie tussentijdse verstrekkingen, naast de drie bestaande hoofdmaaltijden, wat zorgt voor een grotere eiwitinname bij patiënten/cliënten. Ook doelgroepgerichte aanpassingen op het gebied van herkenbaarheid, aantrekkelijkheid, smaak en geur zijn hierbij belangrijk. Evenals het optimaliseren van de omgeving, zoals het verstrekken van aantrekkelijk servies en menukaarten.

Fijnproevers
De producten van Fijnproevers zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met kauw- en slikproblemen, waardoor ze goed aansluiten op deze doelgroep. Zo zijn de producten bijvoorbeeld eiwitverrijkt, hebben ze een smeuïge structuur, een goede smaak en zijn ze verkrijgbaar in diverse hartige en zoete smaken. Hierdoor zijn de producten goed te gebruiken als onderdeel van de maaltijd en/of als tussendoortje of snack.

De volledige whitepaper is hier beschikbaar: https://www.vanhoeckel.nl/kennis-innovaties/zorgvooreiwit