Podcast goede voeding in de zorg

Podcast: Goede voeding in de zorg

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Podcast: Goede voeding in de zorg

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Podcast: Goede voeding in de zorg

Op donderdag 20 februari vond het 3e seminar Goede Voeding in de Zorg plaats in het ziekenhuis  Gelderse Vallei in Ede.

“De transitie naar een gezond voedingsaanbod in de zorg vraagt om samenwerking”, aldus Alliantie Voeding in de Zorg. Deze partij organiseerde samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en ziekenhuis Gelderse Vallei het seminar.

Op het seminar waren verschillende partijen aanwezig waaronder managers facilitaire diensten, diëtisten, medisch specialisten en cateraars in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het seminar heeft ook als doel om van elkaar te leren, ervaringen te delen en om samenwerkingen aan te gaan.

De Voorzitter Raad van Bestuur Mirjam van ’t Veld van Ziekenhuis Gelderse Vallei is aan het woord: “Als ziekenhuis hebben we al ruim 12,5 jaar de focus op preventie door middel van gezonde voeding, bewegen en slaap. We blijven ons voedingsaanbod voor patiënten continu verbeteren. Door het eten van bij voorkeur eiwitrijke voeding, herstellen patiënten sneller en voelen ze zich beter. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we hier in het ziekenhuis al aandacht voor hebben.”

Boudewijn Oude Elberink van Fijnproevers was ook aanwezig op het seminar. Samen met onder andere het Elisabeth Twee-Steden Ziekenhuis en andere leveranciers zijn ze te beluisteren op de: Podcast Facilitair.

Boudewijn: “Wij (Fijnproevers) maken hele specifieke, aangepaste voeding voor mensen met dysfagie (kauw- en slikproblemen). Ik ben in verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen geweest en zie dat het boven aan de agenda staat, om wat voor deze doelgroep, die groeit, wat te willen doen. Het lastige in dit speelveld is dat er vele partijen over gaan en iets van vinden. Daarom zou het helpen wanneer er eigenaarsschap wordt gecreëerd in het ziekenhuis, om wat te kunnen veranderen. Vergaderen is heel goed, maar wat willen we écht? Verschillende ziekenhuizen hebben natuurlijk ook een eigen beleid en visie en dat is begrijpelijk.

Vervolgens komen andere leveranciers aan het woord: “Het uitgangspunt is altijd innovatie, met andere woorden: in hoeverre kan eten en drinken bijdragen aan het herstel? Doorontwikkelen is het ultieme doel.”

Tot slot wordt er gevragen wat ieder heeft geleerd. Boudewijn: “We hebben geleerd dat we moeten blijven doorontwikkelen, want de behoefte is er zeker. Ook de bereidheid voor nieuwe producten is er, het zou vanuit het ondernemersvlak alleen wat sneller mogen.” 

Beluister hier de gehele podcast #22 – Goede voeding in de zorg.

Bron foto: Kristen Kaethler