Lekker eten bij COPD

Lekker eten bij COPD

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Proof (personalised food)

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Lekker eten bij COPD

“Eten en drinken, kauwen en slikken: we doen het vaak zonder erbij na te denken. Maar voor mensen met de longziekte COPD kan dit moeilijk gaan. Via het project PROOF werken Fijnproevers, Algemeen Ziekenhuis Delta en Universiteit Maastricht aan voedingsproducten voor COPD-patiënten, die lekker smaken, er aantrekkelijk uitzien en boordevol eiwitten, vezels en mineralen zitten.

De producten van Fijnproevers worden ontwikkeld door koks, met aandacht voor smaak, geur en voedingswaarde. Écht eten op basis van natuurlijke ingrediënten!

Fijnproevers is betrokken bij de pilot waarin het draait om voeding voor mensen met de chronische longaandoening COPD.

“Er wordt gewerkt aan het verhogen van de energie- en eiwitdichtheid van voedingsproducten voor COPD-patiënten. Ook wordt onderzocht of een tekort aan micronutriënten, veroorzaakt door een te lage voedingsinname, opgevangen kan worden. Met de producten die we via PROOF gaan ontwikkelen, willen we mensen weer een fijne eetbeleving geven. Niet overleven met medische voeding, maar léven met lekker en gezond eten op maat.

‘De drie partners in het project combineren hun kennis over dysfagie, ingrediënten, voedingswaarden en consistentie. AZ Delta zorgt voor de wetenschappelijke onderbouwing van de nieuw te ontwikkelen voedingsproducten. Het ziekenhuis ontwikkelt een zorgtraject voor mensen met COPD waarbinnen de voedingstoestand van de patiënten en de effecten van nieuw ontwikkelde gepersonaliseerde voeding gemonitord worden. Universiteit Maastricht is verantwoordelijk voor ingrediënten: wat zijn de beste eiwitten en vezels? Welke vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor mensen met COPD?’

Het doel is om aan het einde van het project, over 12 maanden, een klant-en-klaar voedingsproduct op te leveren, dat perfect aansluit bij behoeftes van COPD-patiënten met voldoende vezels, eiwitten en vitamines. De smaak, textuur en eetbeleving van de patiënt staan hierbij voorop.

Meer weten? Lees er alles over: Brightlands Campus