Leven na sondevoeding

Leven na sondevoeding

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Leven na sondevoeding

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Leven na sondevoeding

Op zondag 8 maart publiceerde het Eindhovens Dagblad een artikel omtrent sondevoeding. Een diëtiste en een verpleegkundige van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn aan het woord:

Voeding is van levensbelang. Voeding draagt ook bij aan ons geluk, aan ons sociale leven. Het troost, verbindt, laat ons genieten en bepaalt voor een groot deel ons dagritme. ,,En het is vooral belangrijk voor wie ziek is, voor wie probeert beter te worden”. ,,Met alleen medicijnen red je het niet, voeding ís een medicijn.”

Sondevoeding
Maar wat als normaal eten niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege een verlaagde slikfunctie ten gevolge van een neurologisch probleem? Dan is er sondevoeding. Het artikel benadrukt diverse nadelen van sondevoeding, zo wordt benoemd dat het geen pretje is, dat het een benauwend gevoel kan geven, en dat het de sociale aangelegenheid van eten weg neemt.

Ondervoeding
Sondevoeding speelt echter wel een belangrijke rol bij het voorkomen van ondervoeding. Zo luidt bijvoorbeeld:

,,Het [ondervoeding] geeft een grotere kans op doorligwonden, op infecties, op complicaties bij operaties, meer kans op een longontsteking en een langer verblijf in het ziekenhuis.” 

In sommige gevallen is sondevoeding levenslang nodig, maar gelukkig is het vaak slechts tijdelijk, of kan er gewoon bij worden gegeten en/of gedronken.

“,,Eten is welzijn, geluk ervaren, genot. Je hebt geen honger als je op sondevoeding leeft, maar wél trek. In smaken, in de structuur van voedsel.” Heerlijk krakende chips bijvoorbeeld. Je wilt ergens in bijten, in iets happen, iets proeven op je tong.”

Bijvoeding
Naast sondevoeding, benadrukt het artikel het belang van bijvoeding:

“En dan zijn er mensen die dit spul niet via een sonde krijgen maar als bijvoeding moeten drinken? Ga weg! ,,Jawel hoor”, zegt de diëtist monter. En geruststellend: ,,Dan proeft het wel anders hoor, dan is er een smaakje aan toegevoegd zodat het beter te doen is.” “

Hulp van Fijnproevers
Wil u, uw familielid, vriend, of kennis graag weer genieten van eten en alles wat daarbij hoort? Consumeert u momenteel (glad)gemalen voeding, of bent u aan het opbouwen van sondevoeding naar ‘gewoon’ eten?
Fijnproevers heeft smaakvolle eetmomenten met een fijne structuur ontwikkeld, zodat ook mensen waarvoor eten minder vanzelfsprekend is, van eten kunnen genieten. Wij geloven dat dit de kwaliteit van het leven van mensen met kauw- en slikproblemen kan verbeteren, zowel in de zorginstelling als bij u thuis.

Lees hier het gehele artikel van het Eindhovens Dagblad (Arno Heesakkers; 08-03-20)