Wat is amylase-resistent?
Ontdek waarom een stabiele voedingstextuur zo belangrijk is bij kauw- en slikproblemen.
Ontdek waarom een stabiele voedingstextuur zo belangrijk is bij kauw- en slikproblemen.
Als je kauw- of slikproblemen hebt, kan eten zomaar een uitdaging worden. Een belangrijke factor bij een veilige voedingsstructuur is amylase-resistentie. Amylase is een enzym dat in je speeksel zit en helpt bij het verteren van koolhydraten. Maar bij mensen met slikproblemen kan dit speekselenzym juist voor problemen zorgen—het kan de textuur van voeding veranderen en zo het risico op verslikken verhogen.
Amylase is een eiwit dat wordt geproduceerd in de speekselklieren en de alvleesklier. Het breekt koolhydraten af in kleinere suikers zoals maltose en glucose, nog vóórdat je voedsel in je maag komt. Dat is handig voor een gezond verteringsproces, maar als je moeite hebt met slikken, kan amylase onbedoeld de consistentie van je eten veranderen.
Voor mensen met dysfagie of slikproblemen is het essentieel dat de consistentie van eten niet verandert zodra het in de mond komt. Want als het vocht en de vaste delen zich scheiden, kan dat het slikproces behoorlijk verstoren. Amylase-resistentie voorkomt deze ongelukken en zorgt voor een constante textuur van de eerste tot de laatste hap.
Bij Fijnproevers begrijpen we hoe cruciaal een stabiele voedingstextuur is. Daarom zijn al onze producten amylase-resistent:
Ben je benieuwd hoe amylase-resistente maaltijden van Fijnproevers jouw situatie of zorgomgeving kunnen verbeteren? Of wil je onze producten zelf ervaren? Neem gerust contact met ons op of plan een proefmoment. Samen zorgen we ervoor dat mensen met kauw- en slikproblemen weer veilig en smakelijk kunnen genieten van iedere maaltijd.