Consistentie voeding

Consistentie voeding

Consistentie voeding

Dagelijks slikken we zo’n 2000 tot 3000 keer, waarvan ongeveer 600 keer onbewust. Bij dysfagie (kauw- en slikproblemen) is er een storing in één of meerdere fases van het slikproces. Hierbij wordt er vaak gebruikt gemaakt van aangepaste voeding. De consistentie van de voeding is hierbij veranderd, zodat het kauwen en/of slikken gemakkelijker gemaakt wordt. Dit kan gepureerde, gemalen of vloeibare voeding zijn. Gepureerde voeding bevat vaak nog wat dikkere componenten in de voeding en de smaken zijn vlakker. Ook is de herkenbaarheid van de voeding verdwenen. Bij gemalen voeding is de consistentie iets fijner dan gepureerde voeding. Gemalen voeding is net als gepureerde voeding flauwer van smaak. Ook zijn de smaken minder herkenbaar. Vloeibare voeding kan pap, vla of yoghurt zijn. Ook drinkvoeding is vloeibaar en vaak wat slapper van smaak. Drinkvoeding kan aangevuld zijn met bepaalde vitaminen. Over het algemeen zijn de meeste soorten drinkvoeding, maar ook gepureerde en gemalen maaltijden, niet amylase resistent. Dat wil zeggen dat de consistentie van de voeding verandert in de mond en reageert met speeksel. Hierdoor laat het vocht los in de mond, wat de kans op verslikking vergroot.

Fijnproevers

Fijnproevers bestaat uit hartige tussendoortjes en menu’s. De maaltijdcomponenten binnen het concept zijn samengesteld door een team van koks, patiënten, diëtisten en logopedisten, waardoor ze de juiste consistentie, voedingswaarden en smaakbeleving hebben. De consistentie van de voeding is op basis van een soort mousse, waarbij het smelt op de mond en aangenaam voelt in de mond en keel bij het slikken.

Daarnaast zijn de producten van Fijnproevers ook amylase resistent. Dat betekent dat de producten geen vocht loslaten in de mond en verslikken wordt voorkomen.

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd naar een proeverij? Neem dan hier contact met ons op.