Eten blijft hangen

Eten blijft hangen

Eten blijft hangen in keel

Het is een erg vervelend gevoel wanneer eten blijft hangen in de keel of wanneer eten blijft hangen in de slokdarm. Neem daarom de tijd voor het eten en drinken en zorg voor een goede houding. Zit bij voorkeur rechtop in een stoel en aan tafel. Neem voldoende rust en praat niet tijdens het eten of drinken. Deze tips kunnen u helpen wanneer u moeite ervaart met het slikken of als eten blijft hangen.

Klachten wanneer eten blijft hangen

Zodra we eten doorslikken, komt het terecht in de slokdarm. Vervolgens trekken de spieren in de slokdarmwand samen en die zorgen dat het voedsel naar de maag wordt getransporteerd. Er kunnen zich problemen voordoen met het sluitspiertje dat tussen de slokdarm en de maag zit. Op deze manier kan de maag niet goed ontspannen. Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen worden gevoerd. De klachten dat eten blijft hangen in de slokdarm worden ook wel passageklachten genoemd. Andere klachten die zich voordoen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, dit kan bijvoorbeeld’s nachts optreden. Etensresten kunnen dan in de luchtwegen terechtkomen en dit kan weer zorgen voor longontsteking. Ook kan er gewichtsverlies optreden door een verminderde eetlust.

Fijnproevers

Fijnproevers kan een oplossing bieden wanneer eten blijft hangen in de keel. Het gehele assortiment van Fijnproevers bestaat uit een zachte consistentie dat aangenaam voelt in de mond en keel. Het heeft de textuur van een soort mousse en het laat geen vocht los in de mond. Daarnaast is het energie- en eiwitverrijkt zodat gewichtsverlies kan worden tegengegaan.