Eten blijft hangen in de keel: wat te doen?

Een vervelend gevoel wanneer eten blijft hangen in de keel of slokdarm kan door meerdere oorzaken ontstaan. Lees hier wat te doen als eten blijft hangen in de keel.

Fijnproevers IDDSI-maaltijden: eiwitverrijkte voeding voor mensen met kauw-, slik- en eetlustproblemen.

Wat betekent het als eten blijft hangen in de keel?

Eten dat blijft hangen in de keel of slokdarm kan wijzen op passageklachten, waarbij voedsel niet soepel naar de maag wordt getransporteerd. Normaal gesproken trekt de slokdarmwand samen om voedsel door te voeren, maar problemen met het sluitspiertje tussen de slokdarm en maag kunnen dit proces verstoren. Hierdoor kunnen voedselresten vast blijven zitten, met klachten zoals:
  • Pijn of kramp rond de borst, soms uitstralend naar rug of keel.
  • Voedsel dat terugkomt na het eten of bij liggen.
  • Gevaar voor verslikking, met risico op longontsteking.
  • Gewichtsverlies door een verminderde eetlust.
Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen, omdat ze kunnen leiden tot complicaties zoals ondervoeding of luchtweginfecties.

Wat als eten blijft hangen in de keel…

We begrijpen hoe frustrerend en soms zelfs beangstigend het kan zijn als eten telkens blijft steken in de keel. Een simpel eetmoment wordt dan ineens een bron van ongemak of zorgen. Precies daarom is het zó belangrijk dat voeding niet alleen lekker is, maar ook veilig.

Bij Fijnproevers houden we daar vanaf het begin rekening mee. Onze gerechten zijn ontwikkeld volgens de internationale IDDSI-normen (niveau 3 & 4) dat betekent dat de consistentie precies is afgestemd op wat het lichaam aankan bij kauw- en slikproblemen. Soepen, smoothies, tussendoortjes en desserts glijden zachtjes door de keel zonder risico op verstopping of verslikken.

En er is nog iets wat echt het verschil maakt: amylase-resistentie. In gewoon eten kunnen verdikkers door het speeksel worden afgebroken, waardoor het eten ineens te dun wordt in de mond. Dat maakt slikken juist onveiliger. Onze producten behouden hun structuur, ook in de mond, zodat je kunt eten met vertrouwen.

Want goed eten draait niet alleen om voeding, maar ook om rust, veiligheid en een beetje levensplezier. Juist als dat niet meer vanzelfsprekend is.

Oudere vrouw en verzorger wandelen samen, ondersteund door Fijnproevers' aangepaste voeding.

Tips van Maartje voor veilig eten en drinken

Het voorkomen van problemen begint bij een goede houding en aandacht tijdens maaltijden. Enkele praktische tips:
  • Zit rechtop in een stoel en eet aan tafel.
  • Neem kleine hapjes en kauw langzaam.
  • Drink niet tijdens het eten om verstopping te voorkomen.
  • Vermijd praten tijdens het eten om de slikreflex te ondersteunen.
  • Stop onmiddellijk met eten bij pijn of ongemak en raadpleeg een specialist bij terugkerende klachten.
Deze eenvoudige stappen kunnen helpen om ongemakken te verminderen en verslikking te voorkomen.
Maartje van Niersen, contactpersoon bij Fijnproevers, ondersteunt cliënten met voedingsadvies.

Fijnproevers: een oplossing voor slikproblemen

Voor wie regelmatig ervaart dat eten blijft hangen in de keel, biedt Fijnproevers een veilige en smaakvolle oplossing. Ons assortiment bestaat uit:
Bestel vandaag nog Fijnproevers via onze webshop en ontdek hoe we van eten weer een veilige en plezierige ervaring maken, zowel thuis als in zorginstellingen. Met onze maaltijden kan iedereen genieten van gezond en smakelijk eten, zonder ongemakken.
Zachte maaltijd voor mensen met kauwproblemen van Fijnproevers.

Laatste nieuws

Bekijk laatste nieuws
040-2040125