Overige

Overige

Overige informatie over slikproblemen

Aan deze kauw- en slikproblematiek zijn ook een aantal medische termen verbonden zoals amylase resistentie, de consistentie en structuur van de voeding per niveau en de verbinding met specialisten zoals diëtisten en logopedisten. Klik op de link om meer te lezen over een bepaald onderwerp.

Amylase is een enzym en komt voor in speeksel. Dit enzym is een eiwit en wordt geproduceerd in de alvleesklier en in de speekselklieren. De functie van het enzym is om stoffen te splitsen met behulp van water, waardoor molecuulketens breken en uiteenvallen in maltose en glucose (suikers). De producten van Fijnproevers zijn amylase resistent. Dat betekent dat de producten geen vocht loslaten in de mond en verslikken wordt voorkomen.

Voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen hebben vaak een aangepaste consistentie. Dit kan zijn dat de voeding gepureerd of gemalen is of dat vloeistoffen verdikt zijn. De voeding van Fijnproevers bestaat uit een soort mousse die zowel met een vork als lepel gegeten kunnen worden. Het assortiment van Fijnproevers is samengesteld door een team van koks, patiënten, diëtisten en logopedisten.

Om allemaal dezelfde taal te spreken over aangepaste voedingsconsistenties en verdikte vloeistoffen voor mensen met kauw- & slikproblemen, is in 2013 de International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) opgericht. De producten van Fijnproevers zijn allemaal volgens de IDDSI-norm getest  (IDDSI Flow Test) en hiermee is de consistentie per productgroep vastgesteld.