Pijn bij slikken

Pijn bij slikken

Pijn bij slikken

Wanneer u pijn heeft bij het slikken kunt u last hebben van slikproblemen. U heeft bijvoorbeeld moeite met slikken of een zere keel. Slikproblemen kunnen zich voordoen wanneer het proces van het kauwen en slikken moeilijker verloopt. Verder kunnen slikproblemen ook ontstaan door neurologische aandoeningen zoals ALS, MS, de ziekte van Parkinson of een beroerte. De slikklachten kunnen zich ook voordoen door slokdarmaandoeningen, tumoren in de mond of keel, andere aandoeningen of ouderdom. Moeilijk slikken, pijn in slokdarm, pijn bij slikken in keel, moeite met kauwen en verslikken zijn de meest voorkomende symptomen.

Hulp bij slikproblemen

Het is van belang om bij slikproblemen uw begeleidende arts, diëtist of logopedist te raadplegen. Dit is ook het geval wanneer u in behandeling bent en de situatie verbeterd of verslechterd. Hierdoor kan er overgestapt worden op een ander voedingsadvies. Voor meer informatie over Fijnproevers kunt u contact met ons opnemen of uw diëtist vragen naar de best passende producten in verband met de voedingswaarden.

Fijnproevers

Kauw- en slikproblemen zijn er in verschillende vormen en met verschillende oorzaken. Slikklachten op lange termijn vragen vaak om aangepaste voeding. Het is lastig om over te schakelen naar een andere manier van eten, maar vaak is het noodzakelijk wanneer het slikken pijn doet. Hierbij kan er sprake zijn van gepureerde of gemalen voeding of drinkvoeding. Daarnaast biedt Fijnproevers verschillende soorten voeding met een fijne en zachte consistentie op basis van een soort mousse. Deze mousse smelt op de tong en is aangenaam om te slikken. Naast de fijne consistentie, is er een breed en gevarieerd aanbod van hartige en zoete smaken. De producten bestaan uit smoothies, soepen (warm), tussendoortjes, snacks, desserts en complete menu’s.