Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS)

Slikproblemen bij MS

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de beschermlaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan met onder andere mobiliteit en zelfverzorging. De progressie van de ziekte verloop verschilt per persoon.

Het kan voorkomen dat je door MS moeite met slikken hebt of dat je vaker verslikt. Hierbij kan het ook voorkomen dat er zich meer slijm vormt in de mond. Verslikken kan voorkomen worden door niet tegelijk te drinken en te eten. Om slikproblemen bij MS zo veel mogelijk te voorkomen wordt daarnaast geadviseerd om kleine porties te eten met hogere voedingswaarden, zoals energie en eiwitten. Ook kan het helpen om een kleinere lepel te gebruiken.

MS en voeding

Als je beginnende slikklachten hebt, kun je het beste zachte voeding eten. Wanneer het lukt kan er brood worden gegeten zonder korstjes met smeerbeleg. Het liefst smeerbeleg wat eiwit- of energierijk is. Mijd harde korsten, stukken vlees en groenten.

Het belangrijkste is een goede basis met groenten, fruit, volkoren producten, vis en peulvruchten. Denk hieraan bij de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Zout kan daarbij een negatieve invloed hebben op het ziektebeloop. Sommige personen kiezen ook nog voor gluten- en lactosevrije voeding bij MS. Hiervoor is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat het effect heeft.

Als de slikklachten niet weggaan, kan er over worden gegaan op gepureerde of gemalen voeding. Denk hierbij aan yoghurt, vla of pap. Avondeten kun je vermalen met een staafmixer of de keukenmachine. Het eten ziet er lekkerder uit als je veel verschillende kleuren eet. Probeer voldoende eiwitten, vezels en vitaminen binnen te krijgen. Het nadeel bij gepureerd eten, drinkvoeding of vla is de onvoldoende consistentie, waardoor het nog vocht loslaat in de mond. Dit verhoogt het risico op verslikking.

MS dieet

Er bestaan nog geen volwaardige medicijnen die MS kunnen genezen. De meeste medicijnen bestrijden enkel de symptomen van de ziekte. Er wordt nog steeds onderzocht of voeding MS positief kan beïnvloeden. Het MS dieet gaat hierbij met namen om vers, onbewerkt en gevarieerd eten. Overleg met uw diëtist of specialist naar het best passende voedingsschema voor uw situatie.