Symptomen kauw-, slik- en lustproblemen

Herken de tekenen van kauw-, slik- en lustproblemen en ontdek hoe aangepaste voeding een wereld van verschil kan maken. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

Fijnproevers IDDSI-maaltijden: eiwitverrijkte voeding voor mensen met kauw-, slik- en eetlustproblemen.

Overzicht van Symptomen

Als eten, drinken of speeksel in uw luchtpijp terechtkomt in plaats van uw slokdarm, dan is er sprake van een verslikking. Normaal gesproken komt er dan een hoestbui zodat het weer uit de luchtpijp verdwijnt. Als u zich vaak verslikt, kunt u een longontsteking krijgen.

MEER LEZEN >

Het kan zijn dat u vaak moet hoesten, kuchen of uw keel moet schrapen na het eten en slikken. Hoesten na het slikken is het meest voorkomend symptoom. Eten of drinken belandt in de luchtpijp in plaats van in de slokdarm.

MEER LEZEN >

Het is een erg vervelend gevoel wanneer eten blijft hangen in de keel of slokdarm. Neem de tijd voor het eten en drinken en zorg voor een goede houding. Zit bij voorkeur rechtop in een stoel en aan tafel.

MEER LEZEN >

Het kan gebeuren dat er zich eten in de luchtpijp bevindt. Hierdoor kunt u zich verslikken waardoor het eten ook naar de longen kan gaan. Belangrijk is om vooral zachte en smeuïge voeding te gebruiken en taaie producten te vermijden.

MEER LEZEN >

Verminderde spierkracht, gebitsproblemen of pijn bemoeilijken het vermalen van voedsel, wat de kans op verslikken vergroot en kan leiden tot onvolledige voedselinname.

MEER LEZEN >

Angst voor verslikken of eerdere negatieve ervaringen zorgen voor minder trek, wat de kans op ondervoeding aanzienlijk vergroot.

MEER LEZEN >

Een branderig of drukkend gevoel in mond, keel of slokdarm ontmoedigt eten en drinken, waardoor er een groter risico ontstaat op ondervoeding en uitdroging.

MEER LEZEN >

Een constant gevoel dat er iets vastzit in de keel kan angst veroorzaken en de eetlust verminderen, waardoor de voedselinname nog verder daalt.

MEER LEZEN >

Gewichtsverlies door ondervoeding 

Onvoldoende voedselinname door kauw- en slikproblemen leidt vaak tot ongewenst afvallen, wat de weerstand en spierkracht verder ondermijnt.

MEER LEZEN >

Speeksel dat uit de mond loopt (kwijlen)

Bij slik- of mondsluitingsproblemen stroomt speeksel ongewild naar buiten, wat sociaal ongemak oplevert en kan wijzen op ernstige slikstoornissen.

MEER LEZEN >

Moeite om voedsel in de mond te bewegen

Moeite om voedsel in de mond te bewegen betekent dat het lastig is om eten met de tong en mondspieren naar de keel te verplaatsen.

MEER LEZEN >

Ophoesten van voedsel of slijm

Ophoesten van voedsel of slijm gebeurt wanneer voedsel, speeksel of slijm niet goed wordt doorgeslikt en achterblijft.

MEER LEZEN >

 

Smaakverlies

Smaakverlies, ook wel bekend als ageusie, is het gedeeltelijk of volledig verliezen van het vermogen om smaken te herkennen.

MEER LEZEN >

Moeite met kauwen

Moeite met kauwen ontstaat vaak door verminderde spierkracht, gebitsproblemen, of een medische aandoening.

MEER LEZEN >

Piepen of moeite met ademhalen

Piepen of ademhalingsproblemen tijdens het eten kunnen wijzen op slikproblemen. Ontdek de oorzaken en praktische oplossingen.

MEER LEZEN >

Voedsel of drinken uit de neus

Wanneer voedsel of drinken via de neus terugkomt, kan dit wijzen op kauw- en slikproblemen. Ontdek de oorzaken en oplossingen.

MEER LEZEN >

Signalen van Kauw-, Slik- en Eetlustproblemen?

Wanneer eten niet meer vanzelf gaat, merk je dat vaak aan kleine signalen die langzaam groter worden. Misschien kost kauwen meer moeite, voelt slikken oncomfortabel of verdwijnt de zin in eten helemaal. Zulke symptomen van kauw-, slik- en lustproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben—variërend van een neurologische aandoening tot veroudering of een recente medische behandeling. Vroegtijdig herkennen is belangrijk: het voorkomt ondervoeding, uitdroging en ernstige complicaties zoals longontsteking.

Herken je er enkele bij jezelf of een naaste? Neem dan contact op met een diëtist, logopedist of arts voor tijdige ondersteuning en veilige, aangepaste voeding.

Jonge mantelzorger helpt oudere met eten in keuken.

Fijnproevers als oplossing voor kauw- en slikproblemen

Fijnproevers biedt een unieke oplossing voor mensen met kauw- en slikproblemen. Ons assortiment bestaat uit zachte, smakelijke maaltijden die makkelijk te eten zijn en voldoen aan de hoogste voedingsnormen.
Waarom kiezen voor Fijnproevers?
  • Zachte consistentie: Onze gerechten zijn speciaal ontworpen om veilig en gemakkelijk te kunnen slikken.
  • Rijk aan voedingsstoffen: Elk gerecht is eiwit- en energierijk om ondervoeding tegen te gaan.
  • Gevarieerd aanbod: Van smoothies tot volledige menu’s, geschikt voor elke smaak en voorkeur.
  • Direct klaar voor gebruik: Handig voor zorgverleners en familieleden, met minimale voorbereidingstijd.
Met Fijnproevers kunt u of uw dierbaren genieten van een veilige, smakelijke en voedzame eetervaring, zonder zorgen over kauw- en slikproblemen. Bekijk ons volledige assortiment en ontdek hoe wij kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.
IDDSI Level 4 maaltijd met volle smaak.

Laatste nieuws

Bekijk laatste nieuws
040-2040125