Vernieuwde website

Vernieuwde website

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Vernieuwde website

Blijf op de hoogte van het laatste Fijnproevers nieuws!

Vernieuwde website

De website van Fijnproevers is vernieuwd! Fijnproevers vindt het belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren. Zo hopen we ook op deze manier bij te kunnen dragen aan het vereenvoudigen van een zoektocht naar informatie en aan verlichting van het ziekteproces.

U kunt nu meer lezen over onder andere kauw- en slikproblematiek, de oorzaken, de symptomen en aangepaste voeding. Daarom is dit voortaan direct op onze website te vinden. Kort gezegd kunt u op onze website informatie over het volgende vinden:

Voeding bij slikproblemen
Op lange termijn is vaak aangepaste voeding bij slikproblemen vereist. Het is lastig om over te schakelen naar een andere manier van eten, maar vaak is het noodzakelijk. Hierbij kan er sprake zijn van gepureerde of gemalen voeding of drinkvoeding. Hier kunt u meer informatie vinden over de voeding en de consistenties.

Oorzaken
Slikproblemen komen bij een aantal ziektebeelden en situaties naar voren. Zoals bij dementie, Parkinson, MS, ALS, kanker of na een beroerte. Kauw- en slikproblemen kunnen op verschillende manier tot uiting komen en ook het stadium is per ziekte verschillend. Hier kunt u meer informatie vinden per ziektebeeld. 

Symptomen
Slikproblemen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. In dit onderwerp komen een aantal symptomen waaraan slik- en/of kauwproblemen te herkennen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verslikken, hoesten na het eten, eten dat blijft hangen, pijn bij het slikken of geen eetlust. 

Overige
Aan deze kauw- en slikproblematiek zijn ook een aantal medische termen verbonden zoals amylase resistentie, de consistentie en structuur van de voeding per niveau en de verbinding met specialisten zoals diëtisten en logopedisten. Hier kunt u bijvoorbeeld meer lezen over het IDDSI model voor bepaling van de consistentie van voeding. 

Door onze kennis omtrent kauw- en slikproblematiek te combineren met de passie en ervaring als chefkok, bereiden wij de smaakvolle producten van Fijnproevers. Wij streven ernaar dat er voor iedereen een eetbeleving en eetgenot is.